2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis bizonyítékok Bobby Kennedy gyilkosának tárgyalásán?

2011. november 29. 10:51

Nem a merénylet idején kilőtt golyót mutatták be Sirhan Sirhan bírósági tárgyalásakor, ezért a férfit haladéktalanul szabadlábra kell helyezni vagy újratárgyalni az ügyet – így Sirhan védőügyvédei, akik szerint megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá az 1968-as merénylettel megvádolt arab férfi ártatlanságát.

Az illetékes amerikai kerületi bíróság asztalán heverő dokumentumban az áll, hogy a legújabb bizonyítékok szerint két fegyver is elsült a merényletkor, de Sirhan pisztolya nem volt köztük. A két ügyvéd, William F. Pepper és Laurie D. Dusek Sirhan szerint a férfi 1969-es bírósági tárgyalásán egy olyan golyót mutattak be bizonyítékként, amelyet bizonyíthatóan nem Kennedy nyakából operáltak ki.

Az ügyvédek szerint védencüket hipnotizálták, s mivel arab származású, könnyű célpontot jelentett. A most 67 éves férfi Jeruzsálem palesztinok lakta részén született, családjával az ötvenes években vándorolt ki az Egyesült Államokba. Sirhan védői szerint Kalifornia állam nem hajlandó tudomást venni arról, hogy az amerikai hadsereg, a CIA és más titkosszolgálatok évek óta alkalmaznak „agyprogramozást”.

Sirhant Robert F. Kennedy demokrata szenátor meggyilkolásáért és öt ember megsebesítéséért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A merényletre 1968. június 5-én, a Los Angeles-i Ambassador Hotelben került sor; Kennedyvel három lövés végzett.

A merényletről készített hanganyag szerint a Sirhan Iver-Johnson fegyveréből leadott nyolc lövés mellett az ellenkező irányból további lövések történtek – állítják a férfi védői. A felvételt a 12 méterre levő szabadúszó újságíró, bizonyos Stanislaw Pruszynski készítette. A merénylet egyetlen hangfelvételét 2004-ben fedezte fel a CNN riportere, aki azt átadta két szakértőnek további elemzés céljából; Spence Whitehead és Philip Van Praag is arra a következtetésre jutott, hogy több mint nyolc lövés hallható, s azok minden kétséget kizáróan nem visszhangok vagy gellert kapott lövések hangjai.

Több évtizeden át Sirhan azt hangoztatta, hogy nem emlékszik a merényletre; Pepper és Dusek szerint ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy a férfit hipnotizálták. Pepper ezért három éve felfogadott egy az emberi emlékezetet kutató harvardi szakértőt, aki összesen hatvan óráig faggatta Sirhant. A szakértő szerint Sirhan most már jól emlékszik az Ambassador Hotelben történtekre: Sirhan amikor meghúzta a ravaszt, úgy gondolta, hogy már lőtávolságon belül van és elkezdett körbe-körbe lövöldözni – ez egyfajta "elterelő" hadművelet volt, a gyilkos lövést a mögötte elhelyezkedő fegyverből adták le. A Los Angeles-i megyei ügyészek eddig nem kommentálták az ügyet.

Ha Sirhant szabadlábra helyeznék, már akkor sem kaphatna amerikai állampolgárságot. Illegális bevándorlóként kitoloncolhatják, s valószínűleg Jordániába menne, ahol családja is él.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár