2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalandos utat járt be Mandela börtönben írt önéletrajza

2011. november 7. 10:43 BBC News

Az éj leple alatt íródott, s a szerkesztés során három kézen is megfordult Nelson Mandela Nagy-Britanniába kicsempészett önéletrajza, amely mára igazi bestsellerré vált.

„Egyéni cellákban voltunk elhelyezve, mindegyiknek az ablaka a folyosóra nézett. Warders éjjel-nappal fel-alá járkált, a lámpák a nap 24 órájában égve voltak”.

Mac Maharaj azon négy rab egyike volt Robben Islanden, aki titokban közreműködött Nelson Mandela önéletrajzának megírásában, két, az Afrikai Nemzeti Kongresszus egykori aktivistája, Ahmed Kathrada és Walter Sisulu mellett. „Mandela minden éjjel írt, átlagban 10-15 oldalt. Semmilyen forrása nem volt a beszélgetéseken és az emlékezésen kívül” – mondta el Maharaj.

„A következő reggelen Kathrada és Sisulu látta el kommentárjaival az írást, majd én lemásoltam őket. Éjjel pedig újabb 10-15 oldal következett” – tette hozzá. A rabok sokszor betegséget színleltek, így a börtön belső udvarában zavartalanul folytathatták a munkát. Az írásra éjszaka került sor, a lebukás és a nyomában járó büntetés állandó fenyegetettsége közepette.

„Nagyon izgalmas volt egy olyan embernek az élettörténetét papírra vetni, aki a szabadságharcban központi helyet foglalt el, s akinek életrajza egyben politikai életrajz volt. Az lehetett az érzésünk, hogy Mandela korán nemzeti és nemzetközi hős lett, egy olyan inspirációs forrás, akinek életén keresztül lehetett olvasni a történelmünket” – tette hozzá.

A rabok szűkében voltak a papírnak, amelynek mindkét oldalát felhasználták, de így is apró betűvel kellett írni. Maharaj iratgyűjtőjében, statisztikai térképek közé rejtette a hatvan ívnyi feljegyzést, míg a Mandela-féle kézirat konzervdobozba, gyümölcsök mellé került.

Az egyik októberi napon Maharajot beparancsolták a börtön vezetőinek szobájába, ahol elmondták neki, hogy már nem kell többet visszamennie; a férfin azonban pánik lett úrrá, mivel nem voltak nála a holmijai. Végül meggyőzte a börtönőröket, visszament cellájába, és magával vitte a leirat nagy részét. A többit társai gyűjtötték össze, majd 1976 decemberében összeállították az anyagot.

Később, a börtön udvarában felhúzandó fal építése közben ráleltek a Mandela által elrejtett papírokra, a három, még börtönben ülő férfit pedig megbüntették. Hathónapnyi házi őrizet után Maharaj Nagy-Britanniába ment, ahova sikerült kicsempésznie a lapokat. A publikálásra 1995-ben került sor, az angolul Long Walk to Freedom címen megjelenő könyv azóta bestseller lett, milliók olvasták és olvassák Mandela szabadságharcát és a börtönben töltött 27 évéről szóló történeteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár