2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a jászberényi Nagyboldogasszony katolikus főtemplom felújítása

2011. október 11. 14:06 MTI

Az épület külső felújításával több mint másfél évtizede kezdődött az a beruházássorozat, mely most a város római katolikus főtemplomának belső terében egy újabb rész restaurálásával folytatódik - tudatta a projekt helyi kivitelezője.

Nagy József elmondta: vállalkozása a kezdetek óta részese az 1995-ben indult munkának, mely eddig megközelítőleg félmilliárd forintba került. Ennek az összegnek a túlnyomó többségét az elmúlt másfél évtized során adományokból teremtette elő a jászberényi római katolikus főplébánia. A most zajló felújítás az első, melyre pályázati támogatást nyertek - hangsúlyozta.

A székesegyháznyi méretű műemlék épület belső rekonstrukciójának folytatásához jelenleg rendelkezésre álló, mintegy bruttó 45 millió forint a templombelső körülbelül egyötöd részének restaurálására elegendő, fogalmazott a szakember, aki a részletekről szólva kifejtette: a szeptember elején kezdődött és várhatóan november végére befejeződő munkálatok során a bejárat környéke és az orgona feletti rész újul meg. A kivitelezés során elvégzik a mennyezeti szekkók, az aranyozások, valamint az oldalfalak díszítőfestésének restaurálását - tette hozzá.

A Jászberény központjában álló, Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templom gótikus eredetű. Az évszázadok során azonban többször átépítették, így nyerte el mai, barokk formáját. Maga a barokk templom a XVIII. században, míg a főoltár klasszicista tabernákuluma a XIX. században, Pollack Mihály tervei alapján épült.

A tornyot 1758-1761 között Mayerhoffer János pesti kőműves emelte. Oldalain Szent István és Szent László szobrai, homlokzatán a hit és a remény allegorikus alakjai láthatók. Tetején pedig a kereszt alatti gömb a magyar Szent Koronát szimbolizálja.

Az 1772-es földrengésben megrongálódott régi hajó helyett - Jung József pesti mester tervei szerint - 1774-1782 között épült fel az új templom. A főoltárképet Soldatits Ferenc festette 1883-ban Rómában, míg az 1909-ből származó mennyezetfreskók Szirmai Albert munkái.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár