2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatják a bulgáriai Machu Picchu feltárását

2011. június 9. 11:09

2011 júniusában tovább folytatódik a jó állapotban fennmaradt, a köztudatba a bulgáriai Machu Picchuként bevonult hegyi trák erőd és szentély feltárása.

A Bolgár Nemzeti Múzeum által szervezett magashegyi ásatás célja, hogy feltárják az odrüszi trák királyok palotáját, amelynek egy részletét 2010-ben kutatták meg. Az egykori uralkodói lakhely Szredna Gora hegységben fekszik, a Hisszar üdülővárostól nem messze elterülő Sztaroszel falu közelében, 1200 méterrel a tengerszint felett.

A trák királyok palotáját feltáró, 2011. június elején kezdődő expedíciót Dr. Ivan Hrisztov vezeti majd - jelentette be hétfőn Bozsidar Dimitrov, a Bolgár Nemzeti Múzeum vezetője. Az expedícióban részt vesz Hriszto Popov a Bolgár Tudományos Akadémia Régészeti Intézetétől, Daniela Sztojanova a szófiai Ohridi Szt. Klimen Egyetem részéről, valamint Valetin Todorov a Nemzeti Művészeti Akadémia képviseletében. Az expedíciónak lehetősége lesz a II. Terész (i.e. 351-341) odrüszi uralkodó által emeltetett királyi palota belsejének feltárására, amelynek a kiépítését valószínűleg I. Kotüsz (i.e. 389-354) kezdhette el.

A palotát befejező II. Terész volt az a trák uralkodó, aki megütközött II. Philipposz makedón uralkodóval. Hrisztov feltételezi, hogy II. Philipposz személyesen is járhatott az erődben, mert Démoszthenész tudósítása szerint a makedón uralkodó 11 hónapot töltött el a trákok ellen harcolva i.e. 342-ben. A lelőhely fontos jellemzője, hogy a közelében fekvő Sztaroszel településnél található az ősi trák királyok temetkezőhelye, ezért a régészek kapcsolatba hozzák egymással ezen lelőhelyeket.

Az elmúlt év nyarán Hrisztov csapata feltárta a fellegvár két tornyát, amelyek maradványainak magassága eléri a két métert. Az archeológusok feltételezése szerint az odrüszi királyok kincsét is az erődben tárolhatták, de ezeket valószínűleg II. Philipposz vitte magával. Az odrüszi királyság különböző trák törzsek szövetsége volt az i. e. 5-3. századok között. Az utolsó trák államalakulatot a rómaiak foglalták el i.sz. 46-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár