2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négy súlyos szárazság sújtotta Közép-Amerikát

2011. február 10. 09:17 MTI

Négy súlyos szárazság volt kihatással az ókori civilizációk felemelkedésére és bukására Mexikó mai területén - derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Geophysical Research folyóiratban jelentetik meg.

Az Arkansasi Egyetem kutatói a mexikói mocsárciprus (Taxodium mucronatum) évgyűrűit fogták vallatóra. Ez Közép-Amerika egyetlen olyan fafajtája, amely akár ezer évig, vagy még tovább elél.

A tudósok a Quéretaro szövetségi államban lévő Amealco-kanyonban 30 ősöreg mocsárciprusból 74 mintát vettek. A helyszín mindössze 90 kilométerre van Tenochtitlantól, az Azték Birodalom fővárosától, s 60 kilométerre északkeletre a tolték állam központjától, Tulától. A fák évgyűrűi segítségével 1238 évre visszamenőleg tudták elemezni az időjárást. Ezáltal első ízben sikerült pontosan, évekre lebontva meghatározni Közép-Amerika klimatikus viszonyait.

Mint kiderült, a spanyol hódítás előtt négy igen súlyos szárazság sújtotta a régiót. Üledékvizsgálatok alapján már korábban is ismert volt, hogy valamikor az i.sz. 9. század vége felé "Mexikó" és a Karib-térség vidékét szárazság sújtotta, amely hozzájárulhatott a maja civilizáció bukásához. A dendrokronológiai vizsgálatok során most viszont sikerült pontosan meghatározni az aszályos időszak tartamát, amely huszonöt éven át, 897 és 922 között sújtotta a térséget.

Tizennyolc éven át, 1149 és 1167 között tartott az aszály "Mexikó" középső részén, amikor katasztrofálisan csökkentek a kukoricahozamok, s az élelemhiány a feltételezések szerint végzetes csapást mért a tolték kultúrára.

Két másik hosszú aszályos időszakra is fény derült - az egyik révén a kutatók többet remélnek megtudni az azték birodalom felemelkedéséről és bukásáról, míg a másik segítségével a tudósok megismerhetik, hogy miként járult hozzá az időjárás a spanyolok által behurcolt betegségek terjedéséhez Közép-Amerikában.

"A kultúrák felemelkedése és bukása komplex folyamat, amelyben rengeteg tényező játszott közre, vagyis nem lehet egyetlen okra visszavezetni például a maja civilizáció végzetét. Kutatásaink ugyanakkor segítenek majd más tudósoknak precízebben megvizsgálni és megérteni a szárazságok és a társadalmi folyamatok közötti összefüggéseket" - hangsúlyozta David Stahle, az Arkansasi Egyetem paleoklimatológusa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár