2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kell az amerikaiaknak a JFK-ról szóló sorozat

2011. január 12. 14:53 The Daily Telegraph

Szinte valószínű, hogy sosem fogják levetíteni a Kennedy meggyilkolásáról szóló, 6 milliárd forint költségvetésű minisorozatot az Egyesült Államokban, mivel az elnök leszármazottjai komoly nyomás alá helyezték Washingtont.

Állítólag Maria Shriver és Caroline Kennedy is komolyan lobbizott a History Channelnél, hogy a tévé levegye műsoráról a vitatott alkotást. A nyolcrészes sorozatban Katie Holmes játssza JFK feleségét, Jackie Kennedyt, míg az elnököt Greg Kinnear alakítja. A sorozat azonban várhatóan mégsem kerül adásba a tengerentúlon, mivel egyesek történelmileg „pontatlannak” tartják. Az egyik legvitatottabb epizódban JFK-t „szex megszállottként” ábrázolják, aki testvérének arról értekezik, hogy a feleségén kívül más nőkkel szeretne egy ágyban aludni.

A sorozat „lerántja a leplet a Kennedy-klán titkairól”, s általa „betekintést nyerhetünk a Fehér Ház kulisszatitkaiba” – hangzik az alkotást népszerűsítő mottó. A készítők elsősorban John F. Kennedy (Greg Kinnear), öccse, Robert Kennedy (Barry Pepper), és az apjuk, Joe (Tom Wilkinson) közötti reláció megrajzolására törekedtek.

A jólértesültek úgy tudják, Shriver, Arnold Schwarzenegger ex-kormányzó felesége hollywoodi kapcsolatait is felhasználta annak érdekében, hogy a Disney tulajdonában levő History Channel ejtse ötletét és levegye műsoráról a filmet, de Caroline Kennedy, az elnök lánya is latba vetette tekintélyét. Már tavaly, a film forgatása alatt támadta az alkotást Theodore Sorensen, Kennedy egykori tanácsadója, mondván, a sorozat „bosszúszomjas”.

„Miközben a filmet magas szinten forgattuk és kiváló színészek játszottak benne, a végterméket látva arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a drámai interpretáció nem egyeztethető össze a Historyval. A történetmesélés szempontjából fontos médiumként tekintünk a történelmi fikcióra, s elismerjük a filmkészítésbe fektetett energiát és szenvedélyt, de ez tűnt a legjobb döntésnek” – mondta el a History Channel szóvivője. A sorozatot márciusban tűzik műsorra Kanadában, s elképzelhető, hogy más európai tévétársaságok is megveszik annak jogait.

Legalább ekkora össztűz zúdult Oliver Stone 1991-es alkotására, a gyilkosságot középpontba helyező JFK-ra. Számos mérvadó amerikai újság vádolta meg a rendezőt, hogy túl szabadon értelmezi a történelmi tényeket, s még arra is utalást tesz, hogy Lyndon B. Johnson is részt vett az elnök elleni merényletben. A film végül igazi kasszasiker lett, a nyolc Oscar-jelölésből kettőt besöpört.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár