2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kennedy-dinasztia távozott az amerikai országos politikából

2011. január 5. 08:23 MTI

Kedden kitelt Patrick Kennedy Rhode Island-i demokrata képviselő nyolcadik mandátuma; távozása nyomán a legendás dinasztiának egyetlen tagja sem maradt az amerikai országos politikában, amivel egy több mint hat évtizedes korszak zárult le.

A ír származású családnak, amely az Egyesült Államok eddigi talán legnépszerűbb és egyben egyetlen katolikus elnökét, John Fitzgerald Kennedyt (JFK-t) adta, a közügyek igazgatása terén ezentúl meg kell elégednie egy szerény, kaliforniai városi közgyűlési hellyel.

"A családomban öröklődött a köz szolgálata, ami azonban nem azonos a közhivatal betöltésével" - nyilatkozott Patrick Kennedy, a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor fia. A távozó, 43 éves képviselő az agykutatás ösztönzésének szenteli majd idejét, amiben reményei szerint hasonlóan eredményes lehet, mint nagybátyja, JFK a holdutazás programjának meghirdetésével.

"Mérföldkőhöz érkeztünk. Őszintén szólva nem úgy tűnik, hogy a Kennedyk újabb nemzedéke komolyan készülne bevetni magát a közéletbe" - jelentette ki Allan J. Lichtman, az Amerikai Egyetem professzora. Pedig Amerika egyik legbefolyásosabb családja éppen a politikának köszönhette felemelkedését. A dinasztiaalapító, a „nagy fivérek”, JFK, Robert és Edward apja, Joseph Kennedy nem jutott választott funkcióhoz Washingtonban, de Franklin Delano Roosevelt elnök kormányzása idején a szövetségi tőzsdefelügyelet első elnöke, majd Amerika londoni nagykövete volt.

JFK 1947-ben vált először képviselővé, s 1961-ben ő lett az Egyesült Államok 35. elnöke. Meggyilkolása után ugyancsak merénylő golyója vetett véget öccse, Robert elnöki ambícióinak. A másik testvér, Edward minden idők egyik legbefolyásosabb szenátora lett. Washingtoni pozícióinak elvesztése után a dinasztiának már csak egyetlen tagja, Bobby Shriver maradt hivatásos politikus, de ő is csak Los Angeles Santa Monica elővárosának közgyűlésében. Volt a város polgármestere is, de már az is csak a régi idők emléke.

Shriver, akárcsak a távozó Patrick Kennedy, úgy véli, hogy az ember nem csak politikusként írhatja be magát az ország történelmébe. Az anyját Eunice Kennedy Shrivert (JFK nővérét) hozta fel példaként, aki a Speciális Olimpia megalapítója volt. Eunice-nek oroszlánrésze volt abban, hogy a szellemi fogyatékosok az amerikai közfelfogásban kikerültek a zárt intézeti ápoltak skatulyájából és elfogadott barátokká, szomszédokká, atlétákká váltak. "Anyám anélkül változtatta meg a világot, hogy választott hivatalt viselt volna" - mondta Bobby Shriver.

Patrick Kennedy, aki képviselőként kulcsszerepet vállalt abban, hogy az egészségbiztosítók a szellemi fogyatékosságot a csökkent fizikai képességgel azonos súlyú problémaként kezeljék, úgy véli, hogy a történelmet összességében szemlélve a családból Eunice Kennedy Shriver volt az, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a világra. Ugyanakkor rámutatott, hogy a család több tagja is jelentős erőfeszítéseket tett az emberi jogokért, a női egyenjogúságért és a természet védelméért folytatott küzdelemben.

A demokraták mindenesetre még bíznak benne, hogy a Kennedyk a 2012-es elnökválasztási évben visszatérhetnek az országos politika színpadára, például azzal, hogy megpróbálják visszahódítani Edward Kennedy elveszített massachusettsi szenátori székét, az azt elnyerő republikánus Scott Browntól. A kihívó a várakozások szerint a néhai szenátor özvegye, Vicki, vagy az unokaöcs, Joe Kennedy korábbi képviselő lehet. Az ifjabbik Edward Kennedy Connecticutban indulhat a szövetségi képviselői mandátumért.

A Kennedy-klán legutóbbi politikai kísérletei sikertelennek bizonyultak. Kathleen Kennedy Townsend (Robert lánya) 2002-ben sikertelenül próbálkozott Maryland állam kormányzói posztjának elnyerésével, Caroline Kennedynek (JFK lányának) pedig nem akadt elegendő támogatója a demokrata pártban, hogy harcba szállhasson Hillary Clinton megüresedett New York-i képviselő helyéért.

Darrel West, a Brookings kutatóintézet alelnöke szerint a liberális Kennedy család számára egyre nehezebb az érvényesülés, még az északnyugati államokban is. "Amióta az ország konzervatív irányba fordult, a Kennedyk számára egyre nehezebb megválasztatni magukat" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár