2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődik a gödöllői királyi váró felújítása

2011. január 6. 15:27 MTI

Közlekedés- és helytörténeti múzeumként, idegenforgalmi látványosságként fogadja majd a betérőket a jövőben a gödöllői királyi váró, amelynek felújítása január 10-én, hétfőn kezdődik.

A felújítás megkezdésével megszűnik a váróterem jelenlegi funkciója, a jegypénztár hétfőtől a forgalmi épület mellett elhelyezett konténerben üzemel.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a kivitelezést a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végzi. A jelenleg a MÁV Zrt. kezelésében lévő, állami tulajdonú műemléképület teljes külső és belső rekonstrukcióját elvégzik. Visszaépítik a kupolás fedélszerkezetet, a homlokzaton végigfutó, egykori kovácsoltvas oszlopokon álló míves perontetőt, valamint felújítják a város felőli oldalon a kocsifelhajtót és az előtte lévő területet is.

A királyi váró egy részében a felújítás után közlekedés- és helytörténeti kiállítást rendeznek be, a fennmaradó területeken pedig idegenforgalmi létesítmény kap helyet. A kiállítási részben a közlekedési múzeum az udvari vonatokkal és a királyi várók legszebb emlékeivel ismerteti majd meg a látogatókat ötven dokumentum és húsz műtárgy bemutatásával. Olyan különlegességek is itt lesznek láthatók, mint a MÁV 1052. pályaszámú udvari vonati gőzmozdonyának 1:5 arányú modellje és a Tisza-vidéki vasút udvari kocsijának 1857-ből megmaradt bútorzata.

A helytörténeti kiállítás részeként a Gödöllői Városi Múzeumból visszakerül ide a Stróbl Alajos által készített Erzsébet királyné- és Ferenc József-mellszobor, amelyek egykor a királyi váróteremben álltak, valamint olyan képeslapok és fotók, amelyek a királyi váró épületét és az ott folyó életet mutatják be.

A királyi váró felújításának összköltsége több mint 342 millió forint, ebből 291 millió forint a támogatás, amelyet az önkormányzat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (Norvég Alap) pályázatán nyert el. A város több mint 2 millió eurót nyert, a pénzből a királyi váró mellett megújul a gödöllői Alsópark egy része, megtörténik az Erzsébet park helyreállítása és a Grassalkovich-filagória rekonstrukciója is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár