2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nixon magánbeszélgetésekben ostorozta a kisebbségeket

2010. december 14. 12:21

Néhány hónappal lemondása előtt Richard Nixon informális beszélgetések során dehonesztáló kijelentéseket tett a zsidókra, a feketékre és más kisebbségekre – derült ki a most nyilvánosságra került magnófelvételekből.

„Rájöttem, hogy minden embernek van valamilyen jellegzetessége” – adta meg a felütést az Egyesült Államok 37. elnöke az 1973. február 13-án Charles W. Colson-nal folytatott beszélgetésekor. Többek között ez is hallható azon a 265 óra hosszúságú magnófelvételen, amelyet a Nixon Presidential Library and Museum tett közzé, majd került a New York Times birtokába.

„Ilyenek a zsidók, vagy az írek. Az írek például nem tudnak inni. Azt mindig jól jegyezd meg, hogy az ír alávaló népség. Lényegében minden általam ismert ír aljas, amikor iszik. Ez egyfajta nemzeti karakter, amely különösen az igazi írekre igaz” – magyarázta Nixon. „Az olaszok bolondok, de csodálatos emberek. A zsidók agresszívak, nagyon kellemetlen személyiségűek” – folytatta eszmefuttatását a republikánus elnök.

Máskor személyi titkárának, Rose Mary Woods-nak azt ecsetelte, hogy mennyire nem ért egyet külügyminisztere, William P. Rogers feketékkel kapcsolatos nézeteivel. „Bill Rogers-nak van valamilyen rossz beidegződése, mivel ő New York-i. Azt mondja, hogy ’jönnek a feketék, a végén pedig erősebb lesz tőlük az ország, mivel fizikailag erősek, s közülük néhányan okosak is.’ És így tovább. Azt gondolom, igaza lehet, ha ötszáz évben gondolkodunk, de teljesen hibás érvelés, ha ötven évvel számolunk”.

Nixon nem rejtette véka alá a zsidókat érintő nézeteit sem. „Zsidó barátaink alapvetően olyan emberek, akik kisebbrendűségi komplexustól szenvednek, ezért kompenzációra szorulnak” – mondta az elnök személyi titkárának. Nixon a nagypolitikában is érvényesítette a zsidósággal kapcsolatos fenntartásait, amikor egy ízben, Golda Meir izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása idején, a meghívandók listájának átböngészésekor a következőket mondta: „Nem szeretnék olyan zsidókkal együtt ebédelni, akik nem támogatják a kampányunkat”.

Az 1973. februári és márciusi magnófelvételek mellett egyébként 2500 oldalnyi titkosított nemzetbiztonsági dokumentumot és 140 ezer oldal egyéb, a Nixon-adminisztráció idején született iratot oldottak fel és tettek kutathatóvá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár