2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száműzik Nagy Péter cár emlékművét Moszkvából

2010. október 5. 15:49 MTI

Jurij Luzskov 18 évig regnáló moszkvai polgármester múlt heti elbocsátása után az első jelentősebb lépés a jelek szerint a Nagy Péter orosz cárnak emléket állító, s a moszkvaiak által az első pillanattól hőn utált 98 méter magas szobor eltávolítása lesz.

Ezt javasolta Vlagyimir Reszin megbízott polgármester, s amikor a moszkvai közgyűlés tagjai tiltakoztak egyebek között a várható jelentős költségek miatt, az új városvezető csupán annyit mondott: más kárán tanul az okos. A hajót, s rajta a cárt ábrázoló szobrot - a Luzskov nagyon közeli barátjának tartott Zurab Cereteli szobrász művét -elsősorban aránytalansága miatt bírálják, s azért, mert a régi Moszkva egyik legszebb látképének középpontjában állították fel.

A keddi orosz lapok bő terjedelemben elemzik a szobor eltávolítását célzó javaslatot. Szinte minden újság megkérdezett közembereket, politikusokat, művészeket és építészeket. A vélemények eltérőek, de azok sem szívesen látják az emlékművet, akik ellenzik eltávolítását, hanem arra hivatkoznak, hogy ez most politikai kérdés, az emlékművek elbontásától a múlt nem változik meg, és sokba kerülne a bontás.

A legjellemzőbb Alekszandr Hinstejn, az állami duma (az orosz törvényhozás alsóháza) képviselőjének a Komszomolszkaja Pravda kérdésére adott válasza: az emlékművet lebontani nem szabad, de meg kell oldani, hogy cserélni lessen rajta a fejet. Most például Reszin fejét kellene odatenni, akinek eddig semmi kifogása nem volt a szobor ellen. A változó alkotást pedig "A moszkvai konjunktúra emlékművének" lehetne nevezni.

A viszonylag kicsi, nagyon magas árbocokkal ellátott hajón aránytalanul hatalmas alakot ábrázoló emlékmű sorsa eddig is bővelkedett kalandokban. Cereteli eredetileg 1991-ben, Amerika felfedezésének 500. évfordulójára készítette Kolumbusz Kristóf alakjával. Hiába próbálta azonban megajándékozni vele az Egyesült Államokat, Spanyolországot és több latin-amerikai államot, sehol nem fogadták el. Ezután került a hajóra I. Péter orosz cár, s a művet 1997-ben állították fel az orosz flotta születésének 300. évfordulója alkalmából a Moszkva folyón, ahol több helyről is a Kreml és a Megváltó Krisztus székesegyház között látszik. Még abban az évben megpróbálta felrobbantani egy csoport, amelynek tagjait később hosszú börtönbüntetésekre ítélték. Folyamatosan bírálta a szobrot a művészek és építészek több szervezete.

A 600 tonnás alkotás felállítása milliárdokba került, s a pénzt a korabeli iratok tanúsága szerint Reszin, illetve Luzskov utalta ki. Elbontása és elszállítása egyesek szerint egy 800 tanulóra méretezett, teljesen felszerelt új iskola építési költségeinek megfelelő összegbe kerülne.

Cereteli több lapnak is úgy nyilatkozott, hogy az egész vita csak neki csinál reklámot, s kijelentette: ha a megbízott polgármester más emlékművet állítana a helyére, ő kész bronzba önteni és Nagy Péter cár helyére állítani akár magát Reszint is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár