2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálják a színjátszás ősét

2009. december 11. 12:15

Rendbe hozzák a 2500 éves görög Dionüszosz színházat az Akropolisz tövében. A színjátszás kezdetét fémjelző helyszín a kor igényeit kiszolgáló külsőt kap.

A Dionüszosz színház az Akropolisz déli lábánál, a nemrég elkészült és év végéig még 1 euróért látogatható Új Akropolisz Múzeum bejáratával szemben található. "A Dionüszosz színház jelentősége, hogy az ókori drámajátékok mesterei itt mutatkoztak be" – meséli a felújítást vezető építész, Constantinos Boletis.

A színház épületét először az i.e. 6. században használták az eredetileg Dionüszosz istennek öltözött színjátszó pap és kecskebőrbe bújt kíséretének egymásra felelő beszélgetéséből álló előadáshoz, majd sorra mutatták be a klasszikus színjátszás remekeit. Az első dramatikus előadás i.e. 534-ben egy Eleuszisz településről származó pap, Theszpisz kecskeéneke (görögül tragoidia) volt, s ezt hamarosan a műfaj klasszikusai és megújítói, Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész tragédiái, Arisztophanész komédiái követték.

A Dionüszosz templomhoz tartozó színházból az egykor 15 ezres közönséget is befogadni képes nézőtér egy kis része maradt meg napjainkra. Az évszázadok alatt jelentős átalakításokat végeztek az eredetileg fából készült színházépületen, amelynek hatására a domboldalból látható tánctér fokozatosan átadta helyét a nézőtérnek. A lényegében ma is látható háromkapus homlokzatú oszlopcsarnokos kőszínház i.e. 330 körül alakult ki.



Későbbi bővítések során lecsökkentették az orchesztra területét és márványkerítéssel választották le a papok és hivatalnokok számára fenntartott első sorok márványtrónjait. Athén elöljárói egyébként azzal támogatták a színházat, hogy napidíjat fizettek a szegényeknek az előadások látogatásáért. A népgyűlések kedvéért a 3. században szónoki emelvénnyel bővült a színpad, majd az orchesztrát medencévé alakítva tengeri csaták megrendezésére alkalmas teret alakítottak ki.

A színpadépület maradványai jelenleg már nem sokat árulnak el az egykori állapotokról. Az athéni kulturális minisztérium a következő hat év során hat millió eurót költ a színház és a környező terület megújítására. A felújítási program várható befejezése 2015, amikor az ókori színházban a jelen igényeit kiszolgáló előadással ünnepelnek. A fénykorában legalább 15 ezer (Platón szerint 30 ezer) nézőt is befogadó színház rekonstrukciója a megmaradt üléssorok mellé újakat is kap, s ez jelentős beavatkozást jelent majd a műemlék használatának további sorsában.

Az athéni regionális hatóságok támogatása mellett a Diazoma alapítvány vesz részt a felújítási munkálatok megvalósításában.



A civil örökségvédő szervezet az ókori színházakat szeretné a görög mindennapok részévé tenni; fő törekvése, hogy aktív görög állampolgárok mozgalmaként, gyakorlatias állampolgári akciókban valósítsa meg a görög műemlékek és kulturális örökség védelmét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár