2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szex és szerelem görög módra

2009. december 11. 11:38 The Guardian

Örök, és igencsak népszerű témát választottak egy új athéni kiállítás témájául: a Kikládok Művészeti Múzeuma legújabb tárlatán az ókori szerelem és bujaság emlékeit vonultatták fel, és egy 16 éven felüliek számára látogatható szekciót is berendeztek.

Az ókori görögök nem problémáztak, amikor a szerelemről és a bujaságról volt szó – fedezhető fel az Athénban most megnyílt tárlaton, ahol megdöbbentő gazdag tárgyi- és képanyag idézi fel, hogy milyen titkok rejlenek még a klasszikus idők szexualitása mögött.

A bemutató Erósz a szerelem és a szexuális vágy görög istene előtt tiszteleg, akit Rómában Amor vagy Cupido néven tiszteltek. "Erósznak számos tulajdonsága ismert: ellenállhatatlan, gyengéd, gyönyörű, ám eközben kegyetlen és keserű. Nem volt olyan póz, vagy érintés, amivel ne hódolhattak volna neki, és az érzelmektől a csoportszexig a szerelem minden formáját ő uralta" - állítja Nikolaosz Sztampoliisz, a Kikládok Művészeti Múzeuma igazgatója, aki szerint „a görögökről sok minden elmondható, de nem voltak prűdek. A társadalom nagyon toleráns volt, és mentes a bűntudattól. Erósz kultusza nagyon népszerű volt, aminek csak egy része a szexualitás”.

A tárlaton 272 műremek látható: az i.e. 6 és i.e. 4. század közötti tárgyakat 50 nemzetközi múzeum adta kölcsön A bemutató szervezése közel három és fél évet vett igénybe. A kiállítás pedig igencsak gazdag: hatalmas falloszok, grafikák, erotikus figurák és agyagba karcolt szerelmes levelek tekinthetők meg a múzeumban, a múzsák alapján kilenc részre osztva. Bemutatják az istenek, hősök, és haladók szerelmi életét, házasságait, illetve a híres szerelmi kalandokat, a homoerotikus szerelmet, a prostitúciót és az erotikus jelképeket is. Felidézik a szerelem istenének változó képét is, aki a római korra az i.e. 8. század hatalmas és erős istenségéből vált Vénusz butuska Cupidójává.

Központi helyen áll a Louvre híres szobra, az Íját feszítő Erósz, amely Lüszipposz antik görög szobrász egyik alkotásának római másolataként készült az 1. vagy a 2. században, továbbá a római Capitolium múzeumának egyik nevezetes kincse, A csók - ez a márványszobor azt jeleníti meg, ahogy a szerelem istene Pszichét öleli. Ciprusról érkezett egy kis méretű zokogó Erósz, amely csuklóján láncot visel. Látható a tárlaton több antik váza is, amely Erószt, illetve Aphroditét, a szerelem istennőjét ábrázolja, de Léda és az őt hattyú formájában meghódító Zeusz főisten történetét is megidézi egy dombormű.

A kiállítás három terme külön figyelmet érdemel: azokat ugyanis csak 16 éven felüliek látogathatják, és ott a pederasztia, a homoerotikus szerelem, és a különböző szexuális együttlétek igencsak változatos képi ábrázolásai láthatók.

A kiállítás oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár