2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az önkielégítés polgári divatja: falloszkultusz Skóciában

2009. november 3. 11:03

A felvilágosodás-kori Skóciában egy elit férfiklub kedvenc időtöltése a közös önkielégítés volt. Malac versikéket harsogva, jókat italozva, szép lányokat gusztálva közösen könnyítettek magukon - tudhattuk meg a kérdést bemutató könyvből.

A csoportos önkielégítés, mint polgári erény

Egy skót professzor hazája felvilágosodás-kori történetének legszabadosabb egyletét vette górcső alá. David Stevenson, a University of St. Andrew's emeritus professzora csodálkozva bukkant rá munkahelye egy eldugott raktárában egy különös gyűjteményre: a Beggar's Benison egyesület egykori rituális kellékeire. A tudósra valószínűleg a IV. György király szeretőinek fanszőrzetét rejtő tubákosszelence tette a legnagyobb hatást a beavatáshoz szükséges tárgyak közül. Kutatómunkába fogott, amelynek eredménye egy könyv - az utóbbi évek szexualitással foglalkozó mentalitás-történeti műveinek egyik legérdekesebb darabja lett.

A Beggar's Benison (A Koldus Áldása) nevű, kizárólag férfiakból álló klub eredetileg egy Fife nevű kisvárosban tartotta összejöveteleit. Érdeklődésük középpontjában a szex állt, jelvényük pedig egy fallosz volt. Rituális beavatási szertartásaikon a felvételre váró jelölteknek nyilvánosan maszturbálniuk kellett a tagság előtt, hogy bizonyítsák érdemességüket s rátermettségüket - akárcsak a különféle szakmák céheiben a mesterjelölteknek. Az önkielégítés más szociális funkciót is betöltött: a tagok olykor közösen - ám egymástól elkülönítve - maszturbáltak s fantáziáltak hozzá.

Manapság az ilyen időtöltést kétségkívül homoerotikusnak neveznénk, hiszen ezt a fogalmat húzzuk rá jószerivel valamennyi férfi és férfi közötti kapcsolatra, amely valamelyest is túlbillen az egyszerű kézszorításon. Pedig a Koldus Áldása társaság tagjai még fantáziájukban is szigorúan heteroszexuálisak voltak, s megbélyegezték a szodómia minden formáját.

A társaság a "szabad szex" elve s gyakorlata mellett kötelezte el magát, jóllehet legtöbbször eufemisztikusan a "szépség vásáraként" hivatkoztak ideáljukra. A tagok italoztak, pornográf irodalmat olvastak, malac vicceket és anekdotákat meséltek egymásnak, verseket szavaltak és dalokat énekeltek a szexről - és olykor a szerelemről. Az 1730-as években helybéli fiatal lányokat is magukhoz rendeltek, akiket némi pénz ellenében csupaszon vizslattak és táncoltattak - ám a "mindent a szemnek, semmit a kéznek" szabály szigorú betartásával.

A társaság nézetei a szexről egyre népszerűbbek lettek, és számos különböző rangú nemes - sőt, maga a walesi herceg is - tiszteletbeli tagságot nyert. A klub összejövetelein s rituáléiban ugyan nem vettek részt, de büszkék voltak rá, hogy személyük közel állhat a felszabadított fallosz ideájához. A Beggar's Benison éltetése kedvelt asztali pohárköszöntővé vált egész Britanniában, s a társaság hatása a szigeteken kívül a messzi Szentpétervár zártkörú klubjain is megmutatkozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár