2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a Müncheni Akadémia magyar "diákjairól"

2009. október 2. 13:53 MTI

München magyarul - Magyar művészek Münchenben 1850-1914 címmel Székely Bertalantól Szinyei Merse Pálon át Munkácsy Mihályig számos neves művész 230 munkáját felvonultató reprezentatív kiállítást láthat a közönség a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Bereczky Loránd, a galéria főigazgatója megjegyezte, hogy a Müncheni Akadémia a korszak legtöbb magyar művészének tanulóhelye volt, ezért bizonyos értelemben a magyar művészet fővárosának is tartják Münchent. A kiállítás 100-100 festménnyel és grafikával, valamint 30 szoborral méltón mutatja be az akadémia magyar tanárait és tanulóit a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitányaként - mutatott rá a főigazgató.

Bakos Zsuzsanna, a kiállítás társkurátora felidézte, hogy 2008-ban jubileumi kiállítással ünnepelték Németországban a müncheni Királyi Képzőművészeti Akadémia 200. születésnapját. Az akadémiának három magyar professzora volt: Liezen-Mayer Sándor, Benczúr Gyula és Wágner Sándor, valamint 500 magyar művész tanult ott 1850 és 1914 között. Ez adta az ötletet, hogy ezt a tárlatot - lengyel és francia anyaggal kiegészítve - megrendezzék.



Hessky Orsolya művészettörténész, társkurátor elmondta, hogy többé-kevésbé időrendben állították ki a műveket. Láthatók többek között Hollósy Simon, Csók István, Ferenczy Károly képei és Szinyei Merse Pál híres Majálisa is. A magyar művészek után a lengyeleké volt a második legnagyobb kolónia Münchenben, ők Wágner Sándor tanítványai voltak, tőlük is vannak festmények a tárlaton - sorolta a kurátor.

Az MNG a kiállításra Münchenből, Lipcséből, Bécsből, Tournai-ból, Lyonból, Pozsonyból, Varsóból és Marosvásárhelyről kapott kölcsön műveket, itthonról pedig a budapesti Szépművészeti Múzeum raktárban őrzött anyagából, s vidéki múzeumoktól, de magyar és külföldi magángyűjteményekből származó alkotások is szerepelnek a tárlaton - tette hozzá Hessky Orsolya. Ahogy a kurátor megjegyezte, a müncheni akadémiára a stílus- pluralizmus volt a jellemző, és ez volt az a műhely, ahol megalapozták a szecessziót. Az I. világháború idején azonban megszakadt München művészeti központi szerepe, Berlin lett a centrum.



Bellák Gábor művészettörténész a sajtóbemutatón az MNG Szabadegyetemre hívta föl a figyelmet, amelynek programjában november 3-tól hat alkalommal minden kedden lesz előadás a München magyarul című kiállításhoz kapcsolódva.

Bereczky Loránd elmondta azt is, hogy a 2010. január 10-ig nyitva tartó kiállításra katalógus is készült, benne 350 alkotás fotójával, ami jóval több, mint ami a kiállítótérben elfért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár