2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vandálok tomboltak a középkori várban

2009. szeptember 2. 09:47 The Daily Mail, BBC News

A walesi Flint kastély véres csatákat és kegyetlen ostromokat látott, romjai az angol történelem elmúlt 700 évéről mesélnek. Az erősség maradványai komoly veszélybe kerültek: köveit vandálok teszik tönkre, akik a látogatókat is elijesztik onnan.

A Wales északi partjainál magasodó kastélyt első alkalommal kellett bezárni a nagyközönség előtt, miután részeg tinédzserek tomboltak a romok között. A helyi személyzet elmondása szerint a fiatalok a közeli lakóparkból érkeztek, és őket is komolyan megfenyegették.

A Cadw, azaz a walesi örökségvédelem helyi vezetője, John Wallis szerint a fiatalok tevékenysége miatt fontolóra vették azt is, hogy a nagyközönség többet ne látogathassa az épületegyüttest. Elmondása szerint bár komoly összegeket fektettek a látogatóbarát környezet kialakításába, most a fiatalok miatt nem engedhetik oda a turistákat, ugyanis a részegek sokszor megfenyegették őket, sőt egyes esetekben sörös üvegeket vágtak hozzájuk.

A Flint kastélyt I. Edvárd uralma alatt építették: ez volt az első olyan erősség, amelyet az uralkodó Wales meghódítása során emeltetett; az építmény felhúzásához 1277 és 1286 között 3000 emberre volt szükség. A végeredmény impozáns: a falak egyes helyeken hét méter szélesek. A helyiek már 1282-ben is megostromolták, majd 1294-ben az angol helytartó égette fel, hogy ne jusson az ellenfelei kezére. A várat nem sokkal később újjáépítették, ám 1647-ben Oliver Cromwell csapatai megostromolták, majd lerombolták. Az épületben 90 éve fogadnak látogatókat, ám a Cadw a vandálok miatt az elmúlt években közel 100 ezer fontot költött állagmegóvásra.

A helyiek szerint a legfőbb probléma az olcsó alkoholban keresendő, míg a bezárás ellen a polgármester is tiltakozott, mondván a kastély nagyon komoly idegenforgalmi bevételt jelent számukra. Így komoly kiesést hozott a múlt hétvége is, amikor a Big Dee fesztiválra a korábbi több ezer helyett alig pár száz ember érkezett.

A Cadw most lépéskényszerbe került, ezért terveik szerint a rendőrséggel és a helyi önkormányzattal egyeztetve találnának megoldást a helyzetre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár