2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végvári vigasságok Egerben

2009. július 13. 08:04 MTI

Múltidéző programok helyszíne lesz július 18. és 26. között az egri vár: a Végvári Vigasságok keretében szittyatalálkozót is rendeznek, valamint felidézik a Rákóczi- és az 1848/49-es szabadságharc egri eseményeit.

A Végvári Vigasságokat immár 14. alkalommal rendezik meg. A programok már július 16-án elkezdődnek a vár alatt a Dobó téren, amelyet középkori piactérré alakítanak át a szervezők - mondta el Széchenyi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum igazgató-helyettese.

A szittyatalálkozón történelmi íjászversenyre kerül sor, amelynek keretében 10 íjászpályán mérhetik össze tudásukat az indulók, majd a második napon haditorna-egyesületek bemutatóját láthatja a közönség. Utóbbiak 7 versenyszámban: dárda- és ágyúgolyó hajításban, kürtfújásban, szablya- és fokoshasználatban, íjászatban tehetik próbára vitézségüket. A résztvevők korhű viselete is része a versenynek.

A július 20. és 24. között sorra kerülő programoknak a Kézzel fogható história elnevezést adták a rendezők, a látogatók nemcsak nézhetik, hanem meg is foghatják, ki is próbálhatják például a középkori fegyverek másolatait, magukra ölthetik a vitézi ruházatokat. Július 24. a keleti kultúrák napja lesz, amikor a többi között hastáncosnők bemutatójára kerül sor, illetve török ételeket kóstolhatnak a vigasságra látogatók.

A második hétvégén a Rákóczi- és az 1848-1849-es szabadságharc egri eseményeit idézik fel a fesztiválon. Az Ózdi Huszárok, a Szegedi III. Honvédzászlóalj, valamint az Egri Vitézlő Oskola haditorna-egyesületek részvételével kuruc-labanc ütközeteket, illetve az 1848/1849-es szabadságharc heves megyei csatáit elevenítik fel - ismertette a programot az igazgató-helyettes. Mindezek mellett fáklyás kazamatatúrával, a 16. századot idéző díszes, ágyúszóval kísért őrségváltásokkal, augusztus 8-án és 9-én történelmi hagyományőrző csoportok minősítő fesztiváljával, augusztus 20-án pedig pezsgős tűzijátékkal várják az egri várba látogatókat. Olyan brosúra kiadását is tervezi a vármúzeum, amelynek alapján ki-ki maga megfejtheti Gárdonyi Géza híres titkosírását.

A sajtótájékoztatón bemutatták az egri várat a 16. századi állapotában bemutató háromdimenziós filmet, amelyet ezentúl az Ispotály pincében kialakított "moziban" nézhetnek meg a látogatók. Ezt azért tartják szükségesnek a múzeum vezetői, mert az egri vár ma is álló épületeinek jó része az 1552-es ostrom után emeltetett. A film segítségével így jobban követhetőek a Gárdonyi művében leírt harci események.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár