2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kassák hét születésnapja

2002. szeptember 13. 21:42

Szeptember 29-ig tart nyitva az óbudai Kassák Múzeumban a Kassák hét születésnapja című kiállítás mely e születésnapok megünneplését mutatja be - képzőművészeti alkotások, fotók, könyvek, plakátok, kéziratok és levelezésanyag segítségével.


  • A 30. születésnapalkalmából Révai Ilka fényképfelvétel-sorozatot készített Kassákról.
  • A fényképezkedés a 40. születésnap eseményeihez is hozzátartozott. Kassák e születésnapját ellentmondásos helyzetben élte meg. Az Egy ember élete meghozta számára a fenntartások nélküli írói sikert, s az emigrációból nemrég hazatérvén ismét sikerült folyóiratot alapítania, ám egy korábbi politikai vitairata miatt - izgatás címén - büntetőeljárás folyt ellene.
  • Kassák helyzete 1937-ben - 50. születésnapja alkalmából - is különleges volt. A kritika irodalmi alkotásaiért méltatta, a hivatalos kultúrpolitika viszont az Egy ember élete utolsó kötete miatt, izgatás címén jogerősen fogházbüntetésre ítélt személyt látott az íróban. E születésnap megünneplésének emléke az Anyám címére c. kötet, mely miatt Kassáknak ismét bíróság elé kellett állnia.
  • Az író 60. születésnapjára gyökeresen megváltozott politikai viszonyok között került sor. Kassák az 1945 után újjászerveződő kulturális életben szakmai, közéleti megbízások, tisztségek sorát kapta. Születésnapjáról "országos nemzeti ünnepléssel" emlékeztek meg: kormányajándékkal, szerzői esttel, ünnepi vacsorával; ebből az alkalomból emlékkönyv is jelent meg politikusok, írók, művészek méltató írásaival, valamint Hatvan év címmel kiadták összegyűjtött verseit.
  • A kulturális élet 1956 őszén bekövetkezett szabadabbá, oldottabbá válása még 1957 márciusában is érezhető volt; ezzel magyarázható, hogy Kassák csaknem fél évtizednyi mellőzés után 70. születésnapja alkalmából kiállítást rendezhetett a Csók István Galériában, irodalmi estet tarthatott korábban hallgatásra ítélt költőtársak közreműködésével, kamarakoncertet szervezhetett Bartók és Szervánszky Endre műveiből, s elkezdődött saját költői életművének hivatalos rehabilitálása is.
  • A 75. születésnap eseményei már a művelődéspolitikában bekövetkezett visszarendeződés légkörében zajlottak. Az egyetlen rendezvényre a születésnap után kilenc hónappal került sor az írószövetség Klubjában: az összejövetelen Kassák három absztrakt festményét lehetett megtekinteni.
  • A 80. születésnap megünneplése a Kassák képzőművészeti munkásságát még mindig erős fenntartásokkal szemlélő hivatalos művelődéspolitika szándékai ellenére hatalmas érdeklődést váltott ki, s vált a modern művészet ügye melletti demonstrációvá. A Fényes Adolf Teremben rendezett életműkiállítás túlnőtt a "tűrt" művész számára engedélyezett önköltséges tárlat keretein; és egy egyszerű születésnapi köszöntésnél több volt a Fészek Klubban rendezett szerzői est is.

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    12 450 ft 9 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Legfrissebb
    Legolvasottabb
    Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
    Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
    Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
    SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
    Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
    Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

    Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár