2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izgalmas kísérletekkel és előadásokkal készül a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján

2024. szeptember 23. 12:20 MTI

Izgalmas és változatos programokkal, több mint négyszáz rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján szeptember 27-én és 28-án – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

kutatók éjszakája
Kutatók éjszakája a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékén 2023-ban (Kép forrása: Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszék)

A közlemény szerint az esemény célja, hogy közelebb hozza a tudomány világát a nagyközönséghez, és megmutassa a kutatói életpálya szépségeit.

A programokon az SZTE kutatói, oktatói és hallgatói személyesen is megosztják tudományterületük legfrissebb eredményeit, miközben a látogatók izgalmas kísérleteket figyelhetnek meg, bemutatókon, laborlátogatásokon, előadásokon vehetnek részt.

Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes közölte, a Kutatók Éjszakáján az SZTE szinte minden kara várja az érdeklődőket. Az egyetem nemcsak Szegeden, hanem a Bajai Obszervatóriumban és a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karon is szervez izgalmas programokat.

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán a látogatók a többi közt ahhoz kaphatnak tanácsokat, hogy miként fussanak be jó karriert és érjék el munkahelyi céljaikat.

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a hétköznapjainkban rendszeresen előforduló tárgyakból és eszközökből összeállított kísérletekkel várják a látogatókat a fizika számos területéről. A résztvevők itt arra is választ kaphatnak, milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy a pingponglabda ne a felszínen lebegjen, hanem a víz alján maradjon.

Az Állam- és Jogtudományi Karon egy interaktív esettanulmány során egy első látásra magánlaksértésnek tűnő ügy megoldására várják a jelentkezőket.

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon az újraélesztés gyakorlása mellett számos szűrővizsgálaton is részt vehetnek a látogatók.

A természettudományi karon például a klímaváltozás aktuális kérdéseiről szóló előadással, a FizShow-n látványos kísérletekkel fogadják az érdeklődőket, akik az egyik helyszínen 150-200 különböző logikai játékot is kipróbálhatnak.

A Mérnöki Karon azt is megismerhetik a látogatók, hogyan építhető tésztából vagy papírból híd. A bölcsészettudományi karon szó esik az orosz-ukrán konfliktus történeti gyökereiről, a tudatos hírfogyasztásról és akár bolgár villámkurzuson is részt lehet venni. Erre az estére megnyílik az SZTE Biobankja, a vendégek pedig szimulációs eszközök segítségével bepillanthatnak az orvostanhallgatók gyakorlati oktatásába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár