2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendhagyó tárlatvezetés a Nemzeti Múzeumban

2009. május 20. 13:18

A múzeumi világnap alkalmából hagyományosan megrendezett Múzeumok Majálisán közel 30 ezren látogattak el a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol május 18-án különleges tárlatvezetéssel fogadták az intézmény neves vendégeit.

A 14. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán és a hétfői világnapon közel 30 ezren keresték fel a Nemzeti Múzeumot, köztük neves színészek és sportolók is, akik a Szkíta aranykincsek c. időszaki kiállítás tárlatvezetésén vettek részt. A látogatókat a különleges időutazáson Kesik Gabriella, a múzeum közművelődési főosztályának vezetője kísérte.



„Tetszett, hogy ilyen sokszínű a kiállítás. Aki nem tud sokat a szkítákról, egy óra alatt nagyon sok mindent megtudhat róluk, így például azt is, hogy miért köthetők a magyar történelemhez”
- mondta el Kálloy Molnár Péter, színművész. „Az egyik kedvenc kincsem a kiállításon látható mezőkeresztesi szarvas, már csak azért is, mert Mezőcsátról származom, Mezőkeresztestől nem messze” – folytatta Kálloy, aki kiemelte: különösen jó a kiállításban, hogy az ember el tud vonatkoztatni a mai valóságtól, könnyen beleképzelheti magát a szkíták mindennapjaiba.



Kamarás Iván, színművész szerint, „ez a pogány világ nagyon misztikus számunkra és csak elképzeléseink vannak róla. Az ember filmeket képzel maga elé, és természetesen egy színésznek ezt nagyobb fantáziával kezelni, mert előfordulhat, hogy ő is kaphat ilyen jellegű szerepeket. Nagyon tetszett, hogy a tárlatvezető hölgy apró részleteket is bemutatott. A tárgyak nyilvánvalóan magukért beszélnek, de mindez egy ilyen tárlatvezetéssel sokkal izgalmasabb.”



„Lenyűgöző kincsek, fantasztikus részletek és kidolgozások, és noha ismerjük a görög-római kultúrát, az embert mégis meglepi, milyen technikák birtokában voltak már 2500 évvel ezelőtt”
– mondta Végvári Tamás, színművész, aki szerint sok minden kiderül a szkíták életmódjáról, így az is, hogy miként öltözködtek, mit ehettek, milyen szerszámaik voltak a lovasoknak. Mint mondta, „mégiscsak felsejlik az élet, hogy 2500 évvel ezelőtt hogyan is élhettek a szkíták a sztyeppe vidékén.”



Balogh Gábor öttusázó szerint a kiállított tárgyak, a kiegészítők és a lovakhoz készített tárgyak egyaránt lenyűgözőek. Az olimpiai ezüstérmes sportoló arról is beszélt, hogy „a kiállításon jól megismerhető a szkíták lovakhoz való viszonya is. A lószeretet szerintem a magyaroknak is a vérében van, emiatt is érdemes megnézni a tárlatot”.

Kesik Gabriella, a múzeum közművelődési főosztályának vezetője arról számolt be a Múlt-kornak, milyen jó volt látni, hogy a képernyőről ismert vendégeket így felvillanyozta a téma. Májusban a családok kedvezményesen, féláron tekinthetik meg a múzeum kiállításait. „Anyák napja, gyereknap s a majális miatt is gondoltunk erre és májusban nagyon sok iskolai kirándulás is van, ezért jobban odafigyelünk a családokra. Külön programjaink vannak, amelyek ebben a hónapban a szkíta, illetve az Ilyen tavasz csak egyszer volt életemben c. időszaki kiállításokhoz kapcsolódnak”. Május 22-én, pénteken 14.30-tól a Nemzeti Múzeum dísztermében pedig Manfred Nawroth professzor tart előadást a szkíta régészet legfrissebb eredményeiről.





A kiállítás június 1-ig tart nyitva, de júniusban is különleges programok várják majd a Nemzeti Múzeumba látogatókat. A közelgő Múzeumok Éjszakájával kapcsolatban ugyanis a főosztályvezető kiemelte, hogy már április óta készülnek az ősszel nyíló katalán-magyar közös kiállításra. A Királylányok messzeföldről c. időszaki tárlat jegyében a Szent György-napi programoktól kezdve, egészen Szent Iván éjszakájáig különleges látványosságokkal készülnek: ez utóbbin a középkori Katalónia világa elevenedik meg a Múzeum körút ódon épületének falai között.

A szkíta kiállítás oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár