2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Barátság az apró megalkuvásoktól az árulásig

2008. december 12. 12:17 MTI

Viggo Mortensen és Jason Isaacs főszereplésével csütörtök óta vetítik a magyar mozik a Good (Jó) című drámát, amely egy berlini irodalomprofesszor életén keresztül mutatja be, hogy apró megalkuvások sorozata miképp tehet egy embert az uralomra törő náci párt fajüldöző ideológiájának támogatójává, legjobb barátja, a zsidó pszichológus elárulójává.

A harmincas években játszódó, Budapesten forgatott történetben Haldert, az irodalomprofesszort Viggo Mortensen alakítja. A színész interjújában az általa játszott szerepről úgy fogalmazott: "ha forró vízbe dobjuk a békát, kiugrik, de ha hideg vízbe tesszük és csak lassan melegítjük, a béka megfő, mielőtt észrevenné. Ez történik Halderrel is vagy történhet bármelyikünkkel, ha nem figyelünk".



A brazil Vicente Amorim rendezésében tavaly nyáron forgatott Good "nem kínál menekülést a nézőknek, mert róluk, rólunk szól. Nem mutatjuk a borzalmakat, a táborokat, amit a témában készült filmek általában megtesznek... Adva van egy családos ember, alapvetően jó. De lépésről lépésre túl sok kompromisszumba megy bele. Miért baj, ha nem lehet Proustot tanítani? Majd tanítjuk később, gondolja. De valójában nem is a németekről van szó a harmincas években, hanem emberekről, akik nem akartak tudomást venni a lépéseik következményeiről. Ahogy mivelünk történt az Egyesült Államokban. Nyolc éve még senki sem gondolta, hogy idáig jutunk" - húzott mai párhuzamot a filmmel arra utalva, hogy a terrorizmus elleni küzdelem jegyében Amerika apránként belement abba, hogy "félredobják a szabályokat".

Halder, a jó apa, gondoskodó férj, anyját ápoló fiú, a zsidó Maurice barátja kompromisszumaival úgy fojtja meg korábbi emberi kapcsolatait, hogy látszólag tudatában sincs annak, mit tesz. A filmben a zsidó pszichológust alakító Jason Isaacs úgy fogalmazott, hogy "Halder áll a történet középpontjában, mert sorsa mindenkire hatással van a környezetében. Az ő utazása érdekelt és fogott meg, mert magamra ismertem benne. A saját dilemmáimra, hogy sok mindent nem kellene tennem, például a környezet védelmében valamit nem kellene megvennem. Ma is vannak dolgok, amiről az emberek nem vesznek tudomást és azt gondolják, akkor nincsenek is, mint nálunk Angliában a jobb élet reményében érkezők elzárt bevándorlótáborai."

Beszámolt arról, hogy a történetet korábban már elkezdték forgatni Berlinben, az a produkció azonban "bedőlt". A helyzet rendeződése után a választás végül azért esett Budapestre, mert adott volt a korhű helyszín, a korabeli házak, a magyar produkciós társ, a Laurin Entertainment biztosította a szükséges szakmai hátteret, a költségvetés szempontjából pedig "barátságos volt" a gazdasági környezet.

Az 50. évébe lépett Viggo Mortensen több mint 20 éve tűnt föl a filmvásznon Harrison Ford oldalán A kis szemtanú című thrillerben. A manhattani színész azóta negyven filmet forgatott, mind közül a legnagyobb hírnevet A Gyűrűk Ura-trilógiával vívta ki Aragornként. A 46 éves Jason Isaacs komolyabb szerepei mellett Lucius Malfoyként, a Harry Potter-filmek egyik gonosz varázslójaként vált világszerte ismertté.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár