2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kopernikusz miatt vitáznak az EU űrprogramjának tagjai

2008. október 16. 08:38 MTI

A lengyelek nem örülnek, hogy egy EU-űrprogram elnevezésében az Európai Bizottság németesítette a modern csillagászat atyjának, Nikolausz Kopernikusznak a nevét. A Bizottság - a német elnökhelyettes, Günter Verheugen kezdeményezésére - hivatalosan Kopernikusra keresztelte át a programot, melyet a csillagász nevének német helyesírása szerint írtak le, mellőzve a lengyel írásmód szerinti Koperniket.

"Ötszáz évvel ezelőtt Kopernikusz (1473-1543) forradalmasította az univerzumról való ismereteinket. Remélem, Kopernikusz forradalmasítani fogja a Földről való ismereteinket is" - mondta Verheugen egy nemrégiben lezajlott fórumon Lille-ben. "Nagyon hálásak vagyunk, hogy a programot egy lengyel csillagászról nevezték el, de a név német átírása elfedi Kopernikusz lengyel nemzetiségét" - mondta el Janusz Ziolkowski, a Lengyel Tudományos Akadémia űr- és bolygókutatási osztályának elnökhelyettese az AFP-nek.

Kopernikusz Lengyelország történelmének egyik leginkább nagyrabecsült személyisége, de a németek is sajátjuknak tekintik őt. A nemzetközi enciklopédiák Kopernikuszt lengyelként azonosítják. A nagy tudós szülőhelye, Torun (németül Thorn) ma lengyel város, de a történelem folyamán hol lengyelek, hol poroszok kormányozták. Kopernikusz születése idején a város 19 éven át lengyel fennhatóság alatt állt.

"Nem ragaszkodunk hozzá, hogy az EU-programot mindenképpen a lengyel átírásnak megfelelően Mikolaj Koperniknek írják, mert ez kevésbé egyetemes, a név latin átírását - Copernicus - látnánk szívesen, mint a Galilei program esetében is" - hangzott Ziolkowski javaslata. Az Európai Parlament lengyel konzervatív tagja, a Kaczynski testvérpárhoz közelálló Adam Bielan "történelemhamisítással" vádolta meg Günter Verheugent. Az Európai Bizottsághoz írt levelében azt állította, hogy "a német átírással Verheugen meghamisítja a történelmet, ami vagy tudása hiányosságáról vagy rossz szándékról tanúskodik". Vajon ez a történelem átírása, vagy csupán nyelvészeti tévedés?" - kérdezte a németellenes retorikájáról ismert Törvény és Igazság Pártjának politikusa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár