2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akik tényleg kémkedtek az Egyesült Államokban

2008. szeptember 17. 14:04

Pár nappal ezelőtt újabb iratok kerültek napvilágra a Rosenberg-csoport tevékenységével kapcsolatban. Ennek apropóján a CNN az amerikai történelem legfurcsább kém- és besúgóbotrányaiból készített összeállítást.

Áruló és szovjet tégla

1. Anna Sage: Dillinger halálos randevúja

A történet: Anna Sage román bevándorlóként 1909-ben érkezett Amerikába, és rögtön munkát is talált egy East-Chicago-i (Indiana) bordélyban. Rendkívül sikeresen művelte az ősi foglalkozást (hamarosan saját bordélyokat nyitott, amelyek elég kétes hírnévnek örvendtek), de az amerikai Munkaügyi Minisztérium ki akarta utasítani az országból `laza erkölcsei` miatt. Amikor azonban egyik kolléganője, Polly Hamilton révén megismerkedet John Dillingerrel, a hírhedt bankrablóval, aki randevúra hívta, Sage elérkezettnek látta a pillanatot, hogy kiváltsa zöld kártyáját az Egyesült Államokba.

Dillinger és barátai

A pletyka: Sage felhívta régi barátját, Martin Zarkovichot az East-Chicago-i rendőrségnél, aki kapcsolatba lépett Melvin Purvis-szel, a Dillinger-ügyön dolgozó FBI ügynökkel. Sage elmondta Purvis-nek, hogy 1934. július 22-én találkozik Dillingerrel a Biograph Theater előtt. A felismerés megkönnyítése érdekében Sage beleegyezett, hogy aznap este fehér blúzt és narancssárga szoknyát fog viselni. Amikor Sage, Dillinger és Polly Hamilton kijöttek a színházból, Purvis eléjük lépett. Dillinger megpróbált elfutni, de négy FBI golyó megállította. Azonnal meghalt.

Az utójáték: Sage 5000 dollárt kapott a segítségéért, de visszatoloncolták Romániába. Az FBI ügynökök azt mondták Sage-nek, hogy nem tudják megakadályozni a kiutasítását az országból, mivel nincs befolyásuk a Munkaügyi Minisztérium intézkedéseire. A legújabb kutatások azonban egy sokkal ravaszabb indítékra derítettek fényt. Jay Robert Nash "Dillinger: Dead or Alive" (Dillinger: Élve vagy halva) című könyve szerint az egész elfogást megrendezték, ugyanis a közvélemény erősen kritizáta az FBI-t, mivel az első számú közellenség állandóan kicsúszott a kezei közül. Nash tehát úgy véli, hogy azon a bizonyos éjszakán nem is Dillingert, hanem egy ismeretlen férfit lőttek agyon. Mi célból? Hogy enyhítsék az FBI-ra nehezedő nyomást, és lehetővé tegyék Sage maradását.

Nash szerint Sage gyors kiutasítása a leleplezés része volt, és a holttest és Dillinger között is jelentős eltérések mutatkoztak. John Dillingerről mindenki tudta, hogy kék szeme van, és hiányzik az első foga. A színház előtt lelőtt holttest azonban barna szemű volt, és ép fogsorral rendelkezett. Nash véleményét támasztja alá az is, hogy a lövöldözés éjszakáján tűnt el a helyi bűnözők egyike, John Lawrence.

2. Aldrich Ames: szovjet tégla és CIA áruló

A történet:
Aldrich Hazen Ames szinte CIA ügynöknek született. Apja az ötvenes években a CIA-nak kémkedett Burmában, így Aldrich 16 évesen egy CIA kiképző központba került. Származása ellenére a férfi egyáltalán nem akarta elnyerni az év CIA ügynöke kitüntető címet. Sem most, sem később. Hogy miért? Mert Ames a CIA történetének legrombolóbb hatású árulója: 1985-től minden Szovjetunióban dolgozó CIA és FBI ügynököt kiadott.

A pletyka:
Különös módon Ames azzal kezdte CIA-s pályafutását, hogy megpróbált saját kormányuk ellen kémkedő szovjeteket beszervezni, de hamar rá kellett jönnie, hogy ez a feladat nem fekszik neki. Szerencséjére következő megbízása Alekszander Dimitrijevics Ogorodnyik kolumbiai szovjet diplomata mellé szólította, akit már beszervezett a CIA, de nem sok hasznát vették, míg át nem került Ames osztályára. Ames irányítása mellett Ogorodnyik (fedőnevén Trigon) az orosz külügyminisztériumba került, ahol fontos iratok lefényképezésére specializálta magát. A Trigonnal való együttműködés sikeressége előléptetést jelentett Ames számára. A szovjet műveletek kémelhárítási vezetője lett, ami hozzáférést biztosított számára minden fontos információhoz.

Ames nagyvilági életet élt, mígnem nőügyei bajba sodorták. Viszonya volt egy Maria del Rosario Casas nevű kolumbiai hölggyel, akit magával vitt Washington D.C.-be. A hölgy azt követelte tőle, hogy váljon el a feleségétől, amit meg is tett, de közben ráment az összes vagyona. Rosario sem élt szerény életet, és csakhamar óriási adósságot halmozott fel. Ames annyira vágyott a pénz után, hogy még egy bankot is hajlandó lett volna kirabolni. Aztán eszébe jutott, hogy a szovjetek 50 ezer dollárt adnak minden amerikai kém nevéért, aki a Szovjetunióban dolgozik. Találkozó szervezett a szovjet nagykövetségen dolgozó Szergej Huvakinnal, akinek átadta három CIA ügynök nevét. Az információkért 50 ezer dollárt kapott.

A történet itt be is fejeződhetne, de John Walker Jr. zászlóst elfogták, amint információkat ad át az oroszoknak. Ames annyira megijedt, hogy lelepleződhet, hogy minden lehetséges nevet eladott a szovjeteknek. Az oroszoknál dolgozó CIA ügynökökön kívül feladott még egy angol kémet, és csaknem 5 kiló iratot, amit aktatáskájában csempészett ki a CIA épületéből. Bőkezűségét természetesen megfizették, így évi 300 ezer dolláros fizetéssel ő lett a világ legjobban fizetett ügynöke.

Az utójáték: Ames 25 kém nevét adta ki. Mindegyiket elfogták, és legalább tizet kivégeztek. Eközben a gyanútlan CIA áthelyezte a római irodába. Ames azt remélte, hogy itt Rosario boldogabb lesz, ő maga pedig maga mögött hagyhatja mindazt, amit tett. Természetesen az oroszok pénzéről nem akart lemondani, így tovább folytatták eddigi fényűző életüket. A CIA-tól kapott 70 ezer dolláros éves fizetése mellett Rolex órát hordott, és jaguárral járt munkába. A CIA-nak kilenc évbe került, mire rájöttek, hogy valami nem stimmel, és a párt 1994-ben letartóztatták. Ma Ames életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, Rosariót pedig öt év börtön után visszavitték Kolumbiába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár