2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őskori vadászokról tanúskodik egy amerikai mamutcsontváz

2008. július 10. 14:04

Először láthatta a nagyközönség a Milwaukee-ban azt a 14500 éves mamutcsontvázat, amely Közép-nyugat egykori vadászairól árul el adatokat.

Kevés őskori állat csontváza maradt fenn olyan épségben, mint az úgynevezett Hebior-mamuté, amelynek csupán egy bordája, s néhány farokcsontja hiányzik. A mamut John és Theresa Hebior tiszteletére kapta a nevét, akik földjén került elő 1994-ben. A házaspár sok éven át próbálta értékesíteni a leletet, ám a múzeumok szoros költségvetése nem tette lehetővé az üzletet, míg végül tavaly két milwaukee-i adományozó százezer dollárért (14,7 millió forintért) megvásárolta a fosszíliát a városi múzeum számára.

Nem lehet tudni, hogy mi végzett a hímmel - vadászok ejtették-e el, vagy valamilyen más ok miatt múlt ki. A vizsgálatok mindössze arra derítettek fényt, hogy a mamut izületi bántalmakban szenvedett. A csontokon lévő barázdák viszont arra utalnak, hogy ember készítette eszközökkel kaparták le a húst. Ez viszont azt jelenti, hogy az emberek a Közép-nyugaton legkevesebb ezer évvel korábban jelentek meg, mint eddig a tudósok feltételezték.

Mint Carter Lupton, a múzeumi programokért felelős alelnök kifejtette, az eddigi ismeretek szerint az úgynevezett Clovis-kultúra (az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján) képviselői 13 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a térségben. "A hentesnyomok viszont egyértelműen emberi tevékenységre utalnak. Ez pedig azt jelenti, hogy Wisconsin területén már 14 ezer évvel ezelőtt is éltek emberek" - magyarázta Carter Lupton.

Ezt támasztja alá a térségben fellelt két másik mamutcsontváz is, amelyen hasonló barázdák figyelhetők meg. Egyes tudósok ugyan azt feltételezik, hogy a mamutok a jégkorszak alatt fagytak meg, s húsuk ezer éven át megőrződött a jégben, majd eleségül szolgált az őskori embernek. Ennek azonban ellentmond a szibériai mamutok esete, amelyek ugyan épségben kerültek elő, az izomzatukban azonban olyan vegyi folyamatok zajlottak le, amelyek következtében húsuk feketévé és keménnyé, azaz szemmel láthatóan ehetetlenné vált.

"Ennek folytán az őskori embernek semmi oka sem volt arra, hogy falatozzon az ilyen mamutok húsából" - vélekedett David Overstreet antropológus, aki annak idején részt vett a Hebior-mamut maradványainak kiásásában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár