2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Genetika igazolta a vaskori mobilitást

2008. június 17. 13:16

A Koppenhágai Egyetem törvényszéki szakértői két vaskori dán temető emberi maradványait vizsgálva egy férfira bukkantak, aki valószínűleg arab származású volt.

A dán vaskorból (i.sz. 0-400) származó két temető - Bøgebjerggård és Skovgaarde - a dániai Zealand-sziget déli részén található. Linea Melchior és a Koppenhágai Egyetem törvényszéki orvosszakértői 18 tetem mitokondriális DNS-ét vizsgálták meg. Az eredmények a maihoz hasonló genetikai sokféleséget mutatnak. A kutatócsoport még egy valószínűleg arab származású férfit is talált.

A régészek és antropológusok ma már tudják, hogy az egyetlen skandináv genetikai típusról és az elszigetelten élő, tiszta skandináv fajról szóló elmélet nem állja meg a helyét. `Ha figyelembe vesszük Dánia földrajzi helyzetét, rögtön látszik, hogy a dánok nem élhettek elszigetelten. Több más régészeti ásatásból tudjuk, hogy a helyiek élénk kereskedelmet folytattak egymás között, Skandinávia más részeivel és Európával. A két temető viszont még délibb kapcsolatra utal.`

A dán vaskor kezdetén a római légiók északon az Elba folyó mentén (Németország északi részén) állomásoztak, és a Zealandon lévő temetőben talált arab származású férfi rabszolga vagy a római hadsereg egyik katonája lehetett. Valószínűleg olyan képességekkel vagy különleges tudással rendelkezett, amely Bøgebjerggård és Skovgaard lakói számára hasznos volt, vagy pedig egy ismeretlen okból ide került arab nő leszármazottjaként élt itt.

Linea Melchior egyik kollégája Kongemarke közelben szibériai személy maradványait tárta fel, akit szent földbe temetek, ahogy az arab férfit is a helyiek szokása szerint temették el. Ezek a felfedezések arra utalnak, hogy a dán közösségekben szétszórtan éltek messze földről származó emberek is. `Minden ősünk, függetlenül attól, honnan érkezett ide, hozzáadott valamit történelmünkhöz és életmódunk kialakulásához. A dán identitás valójában arról szól, hol élünk ma, nem pedig múltunkból fakad, hiszen alapvetően mindannyian Afrikából származunk. Az, hogy Európába kerültünk, csupán a véletlen műve volt, ami önmagában figyelemre méltó` - véli Linea Melchior.

`Egy másik fontos felfedezés, hogy az eddig feltárt mintegy 50 tetem egyike sem volt anyai ágon rokonságban. Nincsenek nagy családok ugyanazon a helyen. Ez arra utal, hogy a vaskori dán népesség nem ott halt meg, ahol született, ahogy azt korábban feltételeztük.`

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár