2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a leghíresebb ausztrál bandita sírját

2008. március 11. 11:00

Az ausztrál régészek vasárnap számoltak be arról, hogy egy mára lebontott börtön területén minden bizonnyal megtalálták a kontinens legendás bűnözője sírhelyét.

Kelly az ország gyarmati történetébe bankrablásaival és a rendőrökkel folytatott fogócskájával  vonult be, és a legtöbb ember számára házi készítésű golyóálló páncélja, és a rendőrökkel vívott hatalmas tűzpárbaja tette - mintegy népmesei hősként - közismertté. A rendőrséggel két éven át folytatott macska-egér játék után Kelly és bandája 1880. június 28-án esett csapdába. A férfi ekkor a maga készítette páncéljába öltözve szállt szembe a rendőrökkel, és bár a golyók egy része visszapattant róla, lábán - majd közel 20 másik helyen - mégis megsérült. Kellyt letartóztatták, míg a banda többi tagja meghalt a lövöldözésben.

A banditát egy gyorsított tárgyalás után 1880. november 11-én felakasztották, és egy Melbourne városához közeli börtönben tömegsírba temették. A test hollétével kapcsolatban azóta folytak a találgatások. A régészek azonban nemrég - egy amatőr ásatást követve - az egykori Pentridge börtön helyén egy olyan tömegsírt tártak fel, amelybe a feljegyzések szerint Kellyt is temethették, és oda később más elítéltek holttestét is áthelyezték, amikor az intézményt 1929-ben bezárták.

Jeremy Smith, a Heritage Victoria szervezet régésze a Reutersnek adott interjúban elmondta, hogy bár a sírt sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani, a maradványok analízise "lehetetlen feladat", így nem valószínű, hogy Kelly csontjait valaha is megtalálják majd. A sírban ugyanis 32 koporsót találtak, és azok a bomlás különböző állapotaiban vannak. A testek többsége csak nehezen azonosítható, mert a maradványokat 1929-ben megbolygatták, és azok közül a munkások sokat szuvenírként haza is vittek.

Az egyedi páncél

Az orvosszakértők azonban nem adják fel, és különböző tesztekkel próbálnak utánajárni az eltemetettek kilétének. A szakértők emellett a hagyományra támaszkodnak: Kellyt ugyanis halála után lefejezték, ezért elsődlegesen egy fej nélküli testet keresnek, amelynek a csuklóján egy korábbi lövöldözés miatt sérülések is vannak.

Az ausztrál Robin Hood a mai napig igen népszerű: a filmek a néphagyományt követve - a történelmi hitelességre fittyet hányva - Kellyt egytől-egyig hősként mutatják be. Róla szólt a világ legelső játékfilmjeinek egyike, az 1906-os A Kelly banda története is, majd az 1970-es években Mick Jagger keltette életre a bűnözőt, míg a legutóbb egy 2003-as filmben a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Heath Ledger öltötte magára a páncélt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár