2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összetört a komolyzene Beckhamjének hangszere

2008. február 17. 12:30

Éppen Stradivarijára esett David Garrett hegedűvirtuóz - az eset még karácsonykor, egy koncert után esett meg a brit fővárosban.

A sztár akkor törte össze a Stradivariust, amikor a koncert után sietősen távozott a Barbican Centerből, hogy le ne késse a családi vacsorát- olvasható a BBC News hírei között.

"A hangszertokot a vállamra akasztottam, s amikor a lépcsőn a koncerten viselt cipőmben megcsúsztam, ráestem a hegedűre, amely ripityára tört. Ez nagyon elszomorít, de úgy tűnik, hogy a hegedű megmentette az életemet" - nyilatkozta a 26 éves David Garrett, aki a hangszerét ért balesetet egy kedves barát elvesztéséhez hasonlította. Mint mondta, bizonyos  hangszerek "nagyon jól kijönnek" a hegedűművésszel, s ő személy szerint nagyon szerette a Stradivarit.

A 290 éves hangszer a következő nyolc hónapot "kórházban" tölti - a javítási költségek mintegy 60 ezer fontot (több mint 21 millió forintot) tesznek ki. David Garrett szerint a lehető legjobb mestert szerette volna felkérni, a minőségi munka pedig megéri a költségeket, hiszen nem mindig a legalacsonyabb ár a legolcsóbb.

Addig is, amíg a hegedű "meggyógyul", David Garrettnek felajánlottak  egy másik Stradivarit: a 2,5 millió fontot (mintegy 880 millió forintot) érő hangszerrel a hegedűművész most lép fel először a londoni Barbican Hallban rendezett hangversenyen. A hegedűt Milánóból hozták a brit fővárosba, s a próba után a művész igen nagyra értékelte a kölcsön-Stradivariust. "Ez egy csodálatos hangszer, biztos vagyok benne, hogy tökéletes lesz a hangzása a koncerten" - vélekedett David Garrett.

A német származású David Garrett csodagyerekként tűnt fel: tízéves kora előtt már szólistaként szerepelt a Londoni Filharmonikusokkal. A művész a közelmúltban tért vissza a pódiumra. Korábban szülei akarata ellenére elvégezte a híres New York-i Juilliard Zeneiskolát, s tanulmányait modellkedésből fedezte, fellépve a Vogue és Armani divatbemutatóin.

A San Lorenzo néven ismert összetört hegedű a cremonai mester, Antonio Stradivari 650 fennmaradt hangszerének egyike. A hegedű az 1700 és 1720 közötti, Stradivari úgynevezett arany korszakából származik, ami tovább növeli értékét. David Garrett nem árult el semmit, hogy 6-7 ével ezelőtt, amikor megvásárolta a San Lorenzót, mennyit fizetett érte. Egy másik Stradivarius, a The Hammer (a Kalapács) 2006 májusában egy árverésen rekordáron, 3,54 millió dollárért (633 millió forintért) cserélt gazdát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár