2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődött az Akropolisz kincseinek átköltöztetése

2007. október 16. 09:00

Vasárnap megkezdődött az ókori görögország leghíresebb épületegyüttesének, az Akropolisz kincseinek átköltöztetése az eddigi, régi múzeumból az új, ultramodern épületbe.

Először a Parthenon épületének egyik 2,3 tonna súlyú, ünnepi menetet ábrázoló domborművel ékes frízét emelték fel az emelődaruk, hogy eljuttassák a Bernard Tschumi svájci építész által tervezett új létesítménybe. A költözéssel két és fél ezer év után először hagyják el ezek az ókori alkotások az Akropoliszt, hiszen a korábbi, mára elavult múzeum magán a 156 méter magas híres dombon, a templomok mellett épült.

A borús ég alatt, szeles időben három óriás daru juttatta el az Athéna istennő tiszteletére tartott felvonulást megörökítő frízt a 300 méterre, a domb mellett lévő új múzeumba. A régi múzeumból több mint 300 antik szobor és a raktárból még számtalan régészeti tárgy kerül át - fémdobozokba csomagolva - új tartózkodási helyére. Naponta négy szállítmány indul a "bonyolult és kényes költöztetés keretében" - mondta el a műveletet felügyelő egyik régész.

Az Akropolisz költöztetésének költsége 1,6 millió euró (mintegy 400 millió forint), de magát a műveletet 400 millió euróra biztosították be. Az első szállítmány másfél órás útja teljes sikerrel zajlott le "a szél ellenére" - közölte Kosztasz Zambasz, a művelet irányítója. A görög tévénézők erről maguk is meggyőződhettek, mivel a fríz menetét egy görög tévéállomás élőben közvetítette.

A tervek szerint tíz hónapig is eltart a több mint négyezer ókori szobor, fríz és egyéb műemlék elszállítása az Akropoliszról a három óriási daru segítségével. Az új múzeum üvegből és betonból épült a 156 méter magas domb lábánál, amelyen i.e. 447-ben Periklész elkezdte az  Akropolisz építését.

A 20 ezer négyzetméter alapterületű ultramodern épületet leghamarabb jövő ősszel nyitják meg a nagyközönség számára. Felépítését korábban sok bírálat érte nagysága és elhelyezkedése miatt; kritikusai szerint nem illik a környezetbe. Sok görög viszont azt reméli, hogy az új épület lendületet ad a kormány évek óta tartó kampányának, amellyel rá akarja venni Nagy-Britanniát, hogy szolgáltassa vissza a Parthenon - ez idő szerint a British Múzeumban őrzött - frízeit. London ugyanis többek közt azzal érvelt, hogy Görögország nem képes biztosítani azok megőrzését.

A kétemeletes új múzeum tetején üvegfalú csarnok teszi majd lehetővé, hogy a látogatók közelről láthassák az Akropolisz 2440 éves épületét. A múzeum megnyitását eredetileg a 2004. évi athéni olimpiára tervezték, de az építkezés elhúzódott a pereskedések miatt és annak következtében is, hogy további régészeti leleteket találtak a helyszínen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár