2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Frivol pamfletek a Széchényi Könyvtárban

2007. szeptember 17. 08:00

Meglepően erotikus, már-már obszcén képek is láthatók a 18. századi francia erotikus irodalmat bemutató kiállításon, amely Veszedelmes olvasmányok címmel péntek óta tekinthető meg.

Az erotikus illusztrációk a 18. századi francia irodalomban alcímű tárlat mintegy kétszáz műtárgya fokozatosan vezeti a látogatót a sejtetően erotikus ábrázolásoktól a nyíltan pornográf művekig. A francia felvilágosodás korszakában született, exkluzív minőségű kötetek főúri megrendelésre, titkosan készültek, belső körökben terjedtek - mondta a tárlat számára több kötetet kölcsönző brit-magyar magánygyűjtő, Tony Lakatos a kiállítás bemutatóján.

A merész fantáziájú illusztrátorok Voltaire, Rousseau és Diderot műveit is díszítették az írások ihlette metszetekkel, de születtek kimondottan az erotikus testhelyzeteket bemutató művek is. La Fontaine erotikus meséinek illusztrált példánya, A kisasszonyok csecsebecséje című kötet, A csodálatos éjszaka, avagy a gyönyör nec plus ultrája című mű és a kor leghíresebb sorozata, a Filozófus Teréz-könyvek legizgalmasabb lapjai is feltárulnak a kiállításon.

A témához illő bútorok is segítik a látogató fantáziáját: a kényelmesen elfekvő olvasásra alkalmas fotel, díszes bidé, a frivol könyveket elrejtő könyvespolc az Iparművészeti Múzeumtól érkezett, valamint ők adtak kölcsön egy női porcelánbilit is, amelyet belül tükör és a "Kíváncsiságom kielégítésére" felirat díszít. A termekben lila drapéria, szőlő, rózsaszirom és a Vénusz mellbimbója névre keresztelt sütemény veszi körül az erotikus műtárgyakat.

Az utolsó, sötét teremben, A legveszedelmesebb könyvek titkos kamrájában az Egy örömlány emlékiratai című műben merülhet el a látogató, illetve belepillanthat a Kézikönyv a budoárokhoz című kötetbe is. A tárlat célja egy olyan korszak-meghatározó és egész Európára ható francia irodalomtörténeti jelenség bemutatása, amely a magyar közönség előtt szinte tejesen ismeretlen - mondta Monok István, az OSZK főigazgatója.

Hozzátette: ezek a kötetek ritkaságnak számítanak a könyvtárakban, mert általában ellopták őket, csak ott maradtak meg, ahol elzárták ezeket. A főigazgató szólt arról, hogy Magyarországra a 18. században csak a "magas tudományok" kötetei érkeztek, a francia erotikus irodalom fordítására alkalmas szókincs sem alakult ki az elzárkózás miatt. Granasztói Olga főkurátor kitért arra, hogy a 18. század háttérbe szorult kutatási terület. "Elmaradott nézetek uralkodnak e korról Magyarországon, holott Franciaországban már elfogadták és értékelik, sőt oktatják is a felvilágosodás korszakának e fontos részét" - mutatott rá.

A december 16-ig látogatható tárlat ritkaságai az OSZK gyűjteménye mellett az Egyetemi Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárából, valamint az aradi bibliotékából, a francia és osztrák nemzeti könyvtárakból érkeztek, és metszeteket kölcsönzött a Szépművészeti Múzeum is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár