2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A külkereskedelem foglalkoztatta a vasbértörvény atyját

2007. április 18. 15:30

Kétszázharmincöt éve, 1772. április 19-én született David Ricardo angol közgazdász, politikus, a klasszikus közgazdaságtan egyik legfontosabb képviselője.

A profitot kutatta

Ricardo egy szefárd zsidó családból származott, szülei tizenhét gyermeke közül harmadikként látta meg a napvilágot. Már 14 éves ifjoncként apja üzletében dolgozott, s a tőzsde világát alaposan kiismerte. Családjával azonban megromlott kapcsolata, amikor 21 évesen egy kvéker lányt vett el. Tőzsdei ismeretei és üzleti tehetsége révén fokozatosan növelte vagyonát, végül 42 évesen visszavonult a mindennapi ügyektől, s családjával vidékre költözött.

A közgazdaság elméleti kérdéseivel véletlenszerűen kezdett el foglalkozni. Feleségével 1799-ben Bath fürdőhelyre utazott, s ott egy közkönyvtárban kezébe került Adam Smith A nemzetek gazdagsága című könyve, s úgy döntött, mélyebben foglalkozik az érdekes témával. Első írásaiban az angol kormány gazdasági intézkedéseit elemezte, később azonban elméleti kérdések felé fordult. A klasszikus közgazdaságtan egyik képviselőjeként Smith, Say, Mill, és Malthus mellett őt is az ipari forradalom, a polgári forradalmak és a külkereskedelem egyre jelentősebbé válása nyomán átalakuló gazdaság új jelenségei foglalkoztatták, amelyek megválaszolatlan kérdéseket vetettek fel.

Ricardo legfontosabbnak tekintett, 1817-ben megjelent A politikai gazdaságtan és az adózás alapelvei című művében kiállt a külkereskedelem mellett, s egy, a valóságtól erősen elrugaszkodott modell segítségével próbálta bizonyítani, hogy a szabadkereskedelem hasznos a résztvevő országok és a gazdasági szereplők számára. Úgy vélte, hogy elmélete akkor is helytálló, ha az egyik ország a másiknál minden terméket csak kisebb hatékonysággal tud előállítani (ez az elmélet a komparatív előnyök elméleteként vált ismertté).

Ricardo több igen fontos, elméletileg és gyakorlatilag is megválaszolandó kérdést tett föl. A földbirtokosok pártján álló közgazdászként tudni akarta, hogy a nem munkából származó többletjövedelem - földjáradék, profit - miből keletkezik, s mitől függ nagysága. Érdekelte az is, hogy mi az oka a profitráta csökkenő tendenciájának, illetve stagnálásának, s emellett az egyes adózási formákat is kutatta. Az összgazdasági folyamatokat figyelve azt vizsgálta, hogy a kormánynak milyen adózási politikát kell foganatosítania, hogy ne korlátozza a befektetéseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár