2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fémet olvasztottak a trák szentélyben

2007. február 28. 11:45

Az ókori építészet kincsei

Az észak-bulgáriai Szosztránál is folytatódnak az ásatások. Az itt élt népessége és épületei már elenyésztek, az egykor virágzó civilizáció mintegy 1500 évvel ezelőtt lehanyatlott. A Trojan közelében talált ősi település egy ókori római hadiút mellett feküdt, és átnyúlt a Dunán egészen az ősi Philippopoliszig, a mai Plovdivig. Szosztrát először Kanitz Fülöp Félix magyar utazó fedezte fel a 19. század végén, de az ásatások csak 2002-ben kezdődtek el. A település története meglehetősen viharos volt. Az 5. század végén a hunok betörésének esett áldozatul. `Szosztra 4 négyzetkilométeren terül el, de soha nem lakták sokan. Az erődítmény falait még ma is két méter föld takarja` - mondja Ivan Hrisztov régész.

Szosztra romjai

Értékes felfedezésnek számít a 12 kőbe vésett felirat, amely igen becses információt nyújt a tudomány számára. Két nemrégiben felfedezett felirat a települést építő katonákról rendelkezik, és megemlíti parancsnokaikat, valamint e római út iránt érdeklődést mutató római császárokat. Az ásatások során kerámia- és üvegtálakat, pénzérméket, ékszereket, valamint egy trák bronzmaszkot is találtak. A szakemberek jelenleg is az ásatások folytatását tervezik, és ahol lehet helyre akarják állítani a település épületeit. Trojan vezetői már össze is állítottak egy csomagot turisták számára, és 2006. augusztusában több, mint 500 látogatója volt a frissen felfedezett régészeti lelőhelynek.

Trák aranykorona

A Szófiában 2006 júliusában újra megnyitott római amfiteátrum első nyomait - az építmény keleti részét - egy új szálloda építése közben fedezték fel a Dondukov sugárúton. Később a nyugati részt is megtalálták Bulgária új áramszolgáltató vállalata központjának építésekor. Zharin Velicskov, a régészek vezetője, magyarázata szerint az amphi görög szó annyit jelent, hogy dupla, kettős. A szófiai amfiteátrum is két félkörből áll, amelynek méretei csak 10 méterrel maradnak a római Colosseumtól. Szerdika (Szófia latin neve) népessége kisebb volt Rómáénál, ezért az az amfiteátrumban lévő ülőhelyek száma is kevesebb.

Ásatások a szófiai amfiteátrumban

A szakemberek mostanáig a keleti részen négy, a nyugatin pedig három szektort tártak már fel. Mindkét oldalon egy-egy bejárat van, amelyet árok köt össze, mindkét bejáratot fémmel borították, és kétszárnyú ajtóval látták el. A nyugati oldalon a régészek három faoszlopot találtak, amelyek a vadállatokat rejtő rácsok felállítását segítették. Az eddigi ásatások azt mutatják, hogy ez egy igazi amfiteátrum volt, nem csupán egy egyszerű színház. Az amfiteátrum i.sz. 3-4. században épült, amit az előkerült pénzérmék és edények is alátámasztanak. Az építmény alatt egy másik meglepetés is várt a régészekre: megtalálták egy korábban - a 2. században - épített színház romjait, amit az új amfiteátrum építésekor lebontottak.

Ami azonban a régészek számára hatalmas felfedezés, az a városvezetés számára bosszúság. Szerencsére a hotel építői felismerték a lelet értékét, és belekalkulálták a szálloda terveibe. A nyugati résznél építő vállalat pedig egy másik építési területet kért a várostól, hogy a páratlan régészeti felfedezést helyreállíthassák, és mindenki számára láthatóvá tehessék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár