2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkos akciót tervezett egy kém Hitler ellen

2007. január 26. 11:45

A brit kormány nem szövetkezett börtönviseltekkel

Könyv a híres ügynökről

M.R.D Foot professzor, a II. világháború elismert szakértője úgy véli, hogy a döntést több tényező is befolyásolhatta: a brit kormánypolitika már régóta ellenezte külföldi államfők meggyilkolását, illetve Chapmanben sem lehetett teljesen megbízni.

"A SOE (a speciális műveletekért felelős testület) is kitervelt egy merényletet Hitler ellen 1944-ben, de ezt is elvetették. Részben azért, mert úgy gondolták, hogy lehetetlen fegyveres ügynököt Hitler közelébe juttatni, illetve azért, mert Hitler élve több hasznot hozott, mint holtan, hiszen stratégiája akkor már meglehetősen kiszámíthatatlan volt" - mondja Foot professzor.

Chapman kettős ügynökként visszatért Németországba, de Tommy "Tar" Robertson ezredes nyomatékosan figyelmeztette, hogy "ne csináljon semmilyen őrültséget". Chapman meggyőzte a németeket, hogy sikeresen végrehajtotta a feladatát Angliában, így "rendkívüli buzgalmáért és sikeréért" megkapta a Vaskeresztet, ő volt az egyetlen brit polgár, aki ebben a kitüntetésben részesült.

Chapmant 1944-ben ismét visszadobták Angliába, ahol részt vett a V1-es bombák eltérítését célzó sikeres akcióban. Chapman túlélte a háborút, tevékenységét mindkét oldal elismerte, és nem hivatalosan mentesült a háború előtt elkövetett bűnei miatti büntetéstől. 1997-ben halt meg.

A merénylet kormányzati elutasításának egyik oka az lehetett, hogy amikor 1942 májusában Angliában kiképzett cseh partizánok megölték Reinhard Heydrichet, Hitler lehetséges utódját, a merényletet szörnyű megtorlás követte. Az ötletet végül azért vethették el, mert Chapmant nem tartották a legalkalmasabb személynek egy ilyen küldetés végrehajtására. "A brit kormány álláspontja az volt, hogy soha nem szabad megbízni olyanokban, akik már ültek börtönben" - mondja Foot professzor.

Az MI5 áltak közzétett 1800 oldalas dossziéból az derült ki: Stephen von Gröning alias Dr. Graumann német kiképzőtiszt valószínűleg sejtette, hogy Chapman mit forgat a fejében, és támogatta azt. Az Abwehr sok tisztjéhez hasonlóan ugyanis ő is titokban Hitler ellenzői közé tartozott. Az, hogy becsempészte volna Chapmant az egyik nagygyűlésre, arra enged következtetni, hogy sejtette az angol terveit, és támogatta volna abban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár