2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkos akciót tervezett egy kém Hitler ellen

2007. január 26. 11:45

Egy nemrég nyilvánosságra került irat szerint az MI5-nak a II. világháború idején sikerült lebeszélnie egyik titkos ügynökét arról, hogy merényletet kövessen el Hitler ellen.

A Cikcakk-akció titkai

A leghíresebb brit kettős ügynökök
a második világháborúban (pdf)

Az öngyilkos akció kitervelője Eddie Chapman hivatásos bűnöző és kasszafúró volt, akit a németek képeztek ki kémnek, és aki a legjobb úton haladt afelé, hogy Zigzag fedőnév alatt Anglia legsikeresebb kettős ügynökévé váljon. Chapman épp betörésért kapott büntetését töltötte Jersey börtönében, amikor a németek 1940 júniusában elfoglalták a Nagy-Britanniához tartozó Csatorna-szigeteket. Az Abwehr (német katonai hírszerzés) rögtön beszervezte, és 1941 decemberében ejtőernyővel Anglia területére dobta, ahol rögtön jelentkezett az MI5-nál, a brit titkosszolgálatnál.

Kihallgatása során a 27 éves Chapman felajánlotta, hogy kettős ügynökként visszatér Németországba, és egy náci nagygyűlésen felrobbantja a Führert. A most nyilvánosságra került dokumentumok egy rendkívüli beszélgetést őriztek meg, amelyet Ronnie Reed ügynök folytatott Chapmannel. Reed a kihallgatás során rámutatott, hogy Hitler megölése öngyilkos vállalkozás: "Függetlenül attól, hogy a merénylet sikerül vagy sem, magát azonnal likvidálják" - mondta. "De nincs más kiút" - válaszolta Chapman.

Chapman elmondta, hogy német kiképzője, egy bizonyos Dr. Graumann, megígérte neki, hogy ha sikeresen teljesíti angliai megbízatását, elviszi egy nagygyűlésre, ahol közvetlenül Hitler közelében, az "első vagy második sorban" biztosít neki helyet, és ha szükséges, még német tiszti egyenruhát is szerez neki erre az alkalomra. "Azt hiszi, hogy én is náci akarok lenni. Azt hiszem, Dr. Graumann megtartja az ígéretét, és akkor én megölöm Hitlert...Jól ismerem a robbanóanyagokat, így sikerülhet a terv" - mondta Chapman.

Reed meg volt győződve arról, hogy Chapman komolyan gondolja az ajánlatát, és ezt írta a feletteseinek szóló jelentésben: "Chapman úgy akar megválni az életétől, hogy nevét megismeri az egész világ, és jelentős személyiségként vonulna be a történelembe." Ehhez még annyit tett hozzá, hogy szerinte Chapmanben erősek a hazafias érzelmek, és bűnös múltjáért vezekelni akar.

Az ajánlat felkeltette Winston Churchill figyelmét is, és a miniszterelnököt állandóan tájékoztatták a Zigzag-eset fejleményeiről. A Hitler megölésére tett indítványt azonban máig tisztázatlan okok miatt elutasították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár