2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Becsapták a britek a Moszkvába szökött kémet

2007. január 31. 12:30

A brit kormány tagjai szándékosan megtévesztették az egyik leghíresebb, szovjeteknek dolgozó Moszkvába szökött brit ügynököt, hogy annak nehogy eszébe jusson a hazatérés.

Guy Burgess

A The Daily Telegraph által bemutatott, egykori titkos kormányzati dokumentumokból kiderül, hogy az akkori miniszterelnök, Harold Macmillan 1959-es moszkvai útja során komoly dilemma elé került. A magasrangú delegációval ugyanis megérkezésük után szinte azonnal kapcsolatba lépett Guy Burgess, aki nyolc éve élt a Szovjetunióban.

Burgess barátjával, Donald Macleannel 1951-ben szökött a Szovjetunióba - bár a kormányzat akkor is tehetetlenül figyelte mindezt, és csupán morális problémákról értekeztek.

Az egykori cambridge-i kémkör tagja azonban 1959-ben megtudta, hogy anyja haldoklik, ezért kapcsolatba lépett Winston Churchill fiával, az újságíróként dolgozó Randolph-fal, hogy az továbbítson egy üzenetet az illetékeseknek. Churchill ezt visszautasította, de az egyik munkatársa titokban beleegyezett abba, hogy hírvivőként átadja Burgess üzenetét Macmillannek.

Macmillan az üzenet átvétele után kapcsolatba lépett Londonnal, mivel Burgess azt kérte, hogy titokban juthasson be az országba, hogy meglátogassa anyját, majd ugyanilyen titokban térhessen vissza Moszkvába. Az üzenet másik fele egy fenyegetéssel ért fel, amikor Burgess azt írta, hogy "sok mindent nem mondtam el, amit elmondhattam volna." Ennek persze valójában az lehetett az oka, hogy Burgess - csakúgy mint mindenki más - azt feltételezte, hogy a szökött kém Angliában körözés alatt áll.

Harold Macmillan

A Londonban összeülő válságstáb a főállamügyészhez fordult, aki azonban lehűtötte a kedélyeket, és elmondta, hogy se bizonyíték se jogszabály nincs a kém ellen, így az sértetlenül hazatérhet. A kormány ekkor a tökéletes elutasítást választotta, és azt tanácsolta a delegációnak, hogy ne feleljenek Burgess kérésére, illetve hagyják meg őt abban a hitében, hogy nem térhet haza. Tudták ugyanis, hogy a két évtizedig szovjeteknek kémkedő Burgess büntetlensége óriási felháborodáshoz vezetne.

Végül a tanács szerint jártak el, és Burgess nem kapott választ a kérésre. A kém anyja nem sokkal később meghalt, majd ő is elhunyt 1963-ban egy szívrohamban, nem tudva, hogy ekkor már Angliában is lehetett volna.

Az iratokból az is kiderül, hogy Macmillan Moszkva után Kubába utazott, majd onnan tért vissza Londonba, és szinte azonnal bejelentette: ha a két brit kém hazatérne, akkor letartóztatnák és börtönbe zárnák őket - bár erre valószínűleg sosem került volna sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár