2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Karácsonyi árverés: a neolitikumtól a kortársakig

2006. november 28. 16:00

Csaknem ezerháromszáz tétel - ez a Nagyházi Galéria karácsonyi aukciójának kínálata, amelyet a december 3-ig nyitva tartó kiállításon lehet megnézni.

Kőbalták és barokk festmények

Akadnak itt különlegességek, mint a neolitikumból származó (i.e. 11-8. század) csiszolt kőbalták, római edények, bizánci darabok, finoman faragott keleti elefántcsont szobrok, védett porcelán csészék, 15. századi faszobrok, arany szabadkőműves jelvények, 18-20. századi magyar festmények. Köztük a legmagasabbról, 28 millió forintról Szinyei Merse Pál Sárguló lombok című olajképe indul. Igazi gyűjtői csemege a Yoko Ono által a budapesti Bólyai utcai gyermekotthon részére felajánlott hat színes Lennon rajz, amelyekre 280 ezer forintról lehet licitálni. A másik jótékonysági árverés kedvezményezettje a Budapesti Fesztivál Zenekar, erre a célra népi bútorokat ajánlott fel egy támogató.

Csiszolt kőbalta, 2 db, Kárpát-medence, Neolitikum, i.e. 11-8. sz.

A négynapos aukciósorozat a régi európai és magyar mesterek műveivel kezdődik: kaphatók metszetek, rajzok, olajképek, faszobrok a 15-18. századból, tájak, mitológiai jelenetek, bibliai témák. Ritkaság, hogy egy 1500-as évek eleji fa szoborról tudjuk, ki az alkotója. Ezért is indul 3,8 millió forintról a Mattheus Krinis műhelyében készült, női szentet ábrázoló, festett, aranyozott szobor. Egy 13. századi francia mester kisméretű, remekmívű tűzaranyozott bronz Korpuszának árát 1,3 millióra becsülik. Igen szép a Szent Családot ábrázoló, háromrészes, aranyozott, ezüstözött szobor is, amelyet egy 1600-as évekbeli német szobrásznak tulajdonítanak. A firenzei reneszánsz hagyományait követte az a toszkán festő, aki a hagyományos vallásos témát naivan bájos tájképi háttérrel festette meg. A gyermek Jézus imádása című, 1510 körül keletkezett fatábla, (reneszánsz keretben) 8,5 millió forintról indul.

Houfnagel, Georg: Pozsony látképe

A 17. századvégi antwerpeni festőcsalád egyik jeles tagja, id. Jan Josef Horemans jegyzi az életkép elemeket tartalmazó Mikulásünnep című képet, amelynek kikiáltási ára 5 millió forint. Az Elegáns társaság című, az ifjabb testvérnek, Peter Jacob Horemansnak tulajdonított képre 1,7 milliótól lehet licitálni. Tátrai Vilmos, a Szépművészeti Múzeum műtörténésze szerint Tiziano Vecellio iskolájában, a 16. század közepén készült a Női képmás kutyával címet viselő fatábla, s nem zárható ki, hogy a festőfejedelem keze vonását is őrzi a kép. Kikiáltási ára 7 millió forint.

Az antwerpeni Jan van den Hoecke Rubens tanítványa volt. 1647-51 között festett Herkules válaszúton című vászna - ahogy Tátrai valószínűsíti - egy, a firenzei Uffiziben őrzött, hasonló témájú kép előképe. A most feltűnt festmény kikiáltási ára 3,8 millió. Az itáliai mestereknél tanult Johann Michael Rottmayrnak, az osztrák barokk festészet egyik legjelesebb képviselőjének József és Putifárné című, ragyogóan színes, nagyméretű vászna az aukció pompás darabja, méltán indítják 14 millió forintról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár