2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az igazi James Bond nyomában – Dusko Popov kettős ügynök története

2016. szeptember 14. 16:47

Dusko Popovot méltán nevezhetnénk a valódi 007-esnek. A kettős ügynök a II. világháborúban bizonyította rátermettségét. A náci németekkel elhitette, az ő emberük, ám valójában mindvégig a briteknek szállított létfontosságú információkat. A nőfaló Popov nem vetette meg a bárok, kaszinók világát, ugyanakkor a munkáját is lelkiismeretesen végezte: nagy szerepe volt a D-Day sikerében, és kis híján megakadályozta a Pearl Harbor-i támadást is.

Dusko Popov a szerbiai Titelben született, jogi tanulmányait már Németországban folytatta. Ezekben az időkben találkozott először a zsidógyűlölettel. Mélységesen felháborította a nyilvános zaklatás és megalázás. Ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy harcolni kezdjen mindazon rémségek ellen, melyek Európában zajlottak.

Egykori egyetemi cimborája, Johan ’Johnny’ Jebsen javaslatára nagy lépésre szánta el magát: Jebsen után ő maga is belépett Hitler katonai hírszerző szervezetébe, az Abwehrbe. „Legjobban belülről lehet megverni egy csapatot” – vélekedtek. Popov ezután a belgrádi brit nagykövetségen is felajánlotta szolgálatait. Innen átküldték a brit konzulátusra, mely valójában az MI6, azaz a brit katonai hírszerzés központja volt.

Így lett Popov kettős ügynök, akit a németek Ivannak, a britek Triciklinek neveztek. Temérdek információt és ugyanannyi dezinformációt juttatott el a megfelelő helyekre. Hamis neveket, helyszíneket, időpontokat, számokat szolgáltatott a németek számára. Így végződhetett sikerrel a normandiai partraszállás is. A Pearl Harbor-i támadást is kis híján megakadályozta. Az FBI elnökéhez, John Edgar Hooverhez eljuttatott hírek azonban süket fülekre találtak: sem szimpátiáját, sem bizalmát nem tudta elnyerni.

Hogyan élte Dusko Popov a kettős ügynökök titkokkal átszőtt életét? Mennyiben hasonlított James Bondra? Milyen eszközöket vetett be a németek megtévesztésére? Hogyan nyerhette el a britek bizalmát? Számos izgalmas kérdésről rántja le a leplet a Kémek és ügynökök a II. világháborúban című sorozat hétköznap esténként 22 órakor a Spektrumon. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár