2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A baseballról nyergelt át az amerikai futballra a játék megújítója, George Halas

2022. február 2. 20:20 MTI

127 éve, 1895. február 2-án született George Halas, az amerikai futball cseh származású amerikai játékosa, edzője, a sportág forradalmasítója és egyik legsikeresebb alakja. Az 1930-as évek végén Clark Shaughnessyvel karöltve kidolgozták a T formációnak nevezett támadó felállást, amellyel forradalmasították a játékot.

George Halas
George Halas az 1980-as években

George Stanley Halas cseh bevándorlók gyermekeként jött a világra Chicagóban, egyes források magyar származásúként emlegetik. Sporttehetsége már fiatal korában kitűnt, baseballozott, kosarazott, amerikai focizott. A sportolás mellett tanult is, 1918-ban mérnöki diplomát szerzett az Illinois-i Egyetemen. Ezt követően a haditengerészetnél szolgált, a háború utáni első, haditengerészek közötti amerikaifutball-mérkőzésen a legjobb játékosnak választották. A háború után külső védőként (outfielder) a profi ligás New York Yankees baseballcsapatát erősítette. Csípősérülése miatt baseballkarrierje derékba tört, de a sportolást nem adta fel, amerikai futballal folytatta, meccsenként 75 dolláros gázsival az indianai Hammond Pros (All Stars) csapathoz igazolt.

1920-ban az illinois-i Decaturba költözött, hogy egy keményítőgyártó cégnél vállaljon munkát. Egy személyben volt a cég kereskedelmi képviselője, a cég által szponzorált baseballcsapat védője, illetve amerikaifutball-csapatának, a Decatur Staleysnek a játékosa és edzője. 1920-ban a csapat képviseletében részt vett az American Professional Football Associationnek, az 1922 óta National Football League (NFL) néven működő profi amerikaifutball-szövetség elődjének megalapításában.

1921-ben a Decatur Staleys pénzügyi nehézségei miatt a szponzor cég neki adta át a csapat vezetését. Halas Chicagóba költöztette játékostársait, felvette segítőnek maga mellé Dutch Sternamant, akinek közreműködésével a Chicago Staleys még abban az évben NFL-bajnokságot nyert. A következő évtől már Chicago Bears néven szerepeltek a bajnokságban. Halas nem csupán a csapat edzője volt, hanem támadóként és védőként is játszott, felügyelte a jegyeladásokat és irányította a klub működését. Nem véletlenül ragasztották rá a Mr. Mindenes becenevet. 1925-ben szerződtette az Illionois sztárját, Red Grenge-t, hogy ezzel növelje a korábban csak a kevésbé jók menedékének tartott Medvék ázsióját.

Tíz szezon után, 1930-ban játékosként visszavonult, az edzőséget átadta Ralph Jonesnak, de megmaradt a csapat tulajdonosának, sőt 1932-ben egyedüli tulajdonos lett. A nagy világválság miatt 1933-ban nehéz helyzetbe került klubját úgy mentette meg, hogy költségtakarékosságból ő vette vissza az edzői munkát, amelyet újabb tíz évig folytatott. Az 1930-as évek végén Clark Shaughnessyvel karöltve kidolgozták a T formációnak nevezett támadó felállást, amellyel forradalmasították a játékot. A Medvék az újszerű felállással 1940-ben 73-0-ás megsemmisítő vereséget mértek a Washington Redskinsre. A NFL történetében azóta sem végződött mérkőzés ekkora pontkülönbséggel. A chicagóiak 1941-ben is bajnokságot nyertek, a többi csapat pedig igyekezett minél hamarabb kiaknázni az új formációban rejlő lehetőségeket.

Halas 1942-ben ismét katonának állt, Nimitz tengernagy alatt szolgált, a Hetedik Flotta erőnlétéért felelt. 1946-ban kapitányi rangban szerelt le. Újra visszatért csapatához, amellyel ismét bajnokságot nyert, és amelyet még újabb évtizedig vezetett. 1946-ban találkozott Dwight Eisenhower tábornokkal, a hadsereg, Chester Nimitz tengernaggyal, a haditengerészet és Carl Spaatz tábornokkal, a légierő vezérkari főnökével, felajánlva nekik, hogy csapatával jótékonysági játékokat szervez a hadsereg háború utáni helyreállító munkájának támogatására. 1957 közepéig 438 351 dollárt gyűjtöttek össze, a Bears részvételével 1946-57 között rendezett mérkőzések bevétele több mint 2 millió dollárra rúgott. 1958-ban egy évtizedre megint átvette a klub vezetését, amellyel utolsó bajnokságát 1963-ban szerezte. Még ebben az évben beválasztották a sportág hírességeinek csarnokába. 1963-ban és 1965-ben az év edzőjének választották. 1968. május 27-én hivatalosan is visszavonult, a liga történetének legidősebb edzőjeként köszönt le. Tulajdonosként élete végéig aktív szerepet játszott a klub működtetésében.

A Chicago Bearssel 1950-ben nyerte a 200-dik, 1965-ben a 300-dik meccsét, ő volt az első edző, aki ekkora sikert könyvelhetett el. Szakvezetésével a Medvék összesen 324-szer nyertek, s hatszor vitték haza az NFL bajnoki trófeáját, amit rajtuk kívül csak a Curly Lambeau vezette Green Baysnek sikerült elérni. Negyvenéves edzői pályafutása alatt csupán hat vesztes szezont zárt. Az elnyűhetetlen "Papa Bear" nemzedékek kiválóságait nevelte fel, játékosai közül többen bekerültek a sportág hírességeinek csarnokába. Ő volt az első tréner, aki napi edzéseket tartott, és filmre vette, illetve elemezte ellenfeleit.

88 éves korában, 1983. október 31-én Chicagóban halt meg. Két évvel később, amikor a Chicago Bears (máig egyetlen alkalommal) megnyerte Super Bowlt, a győzelmi dal rímébe az ő nevét is belefoglalták. Napjainkban a Nemzeti Főcsoport bajnoka a róla elnevezett trófeát kapja meg, a sportág szakújságírói a George S. Halas Courage Awardot ítélik oda. A Bears visszavonta az általa viselt 7-es mezszámot. A sportág hírességeinek csarnoka az Ohio állambeli Cantonban, a George Halas Drive-on található, a chicagói csapat mezén szereplő GSH felirat az ő nevének kezdőbetűire utal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár