2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ELTE-n is elérhető a Soá Archívum

2013. augusztus 30. 12:09

Második hazai hozzáférési pontját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nyitja a USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma. A gyűjteményben jelenleg közel 52 ezer videó látható, amelyek holokauszt-túlélők és szemtanúk, valamint a ruandai népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik. 

Az Archívum összesen 1 200 000 nevet, 700 000 képet, 60 000 kulcsszót és 105 000 órányi rögzített vallomást tartalmaz – így a gyűjtemény egyike a világ legnagyobb digitális videó-archívumainak. 1100 vallomás világszerte elérhető, teljes hozzáféréssel eddig a világ tizenkét országának negyvennégy intézete rendelkezett – az Eötvös Loránd Tudományegyetem a negyvenötödik. Magyarországon az első hozzáférési pontot a CEU könyvtárában nyitották 2009-ben. Az anyagok a George W. Schaeffer Foundation jóvoltából 2013 őszétől érhetőek el az egyetemen.

Az Intézet magyarországi oktatási tevékenységének középpontjában a tananyagfejlesztés és a tanárképzés áll: „A bőrönd” és „A baba” című, középiskolásoknak és általános iskolásoknak szóló oktatási anyagaikat például Gonda Zita, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezetőtanára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusával, Molnár Józseffel közösen készítette. Tanárképző programjaikon az elmúlt években több száz pedagógus ismerkedhetett meg a videó-interjúkkal való tanítás módszertanával.

Az Intézet célja, hogy a videóinterjúiból készült oktatási anyagok használatával küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus ellen, illetve csökkentse az általuk okozott szenvedést. 2013 tavaszától az Intézet a kambodzsai és az örmény népirtáshoz kapcsolódó anyagokat is gyűjti.

Steven Spielberg 1994-ben alapította a Soá Túlélői Vizuális Történelmi Alapítványt (Survivors of the Shoah Visual History Foundation). Az Alapítvány 2006 óta működik a Dél-Kaliforniai Egyetemen (University of Southern California) USC Soá Alapítvány a Vizuális Történelemért és Oktatásért (USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) néven. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár