2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különösen ritka Schindler-levél kerül kalapács alá

2013. augusztus 8. 11:41 MTI

Oskar Schindler német gyáros történelmi jelentőségű levele is része azoknak a dokumentumoknak, amelyeket az Egyesült Államokban bocsátott online árverésre egy New Hampshire-i aukciósház.

A Schindler által aláírt egyoldalas levelet a gyáros krakkói zománcgyárából keltezték, ahol a holokauszt idején Schindler több mint ezer zsidót foglalkoztatott a közeli Plaszów-gettóból. A németül írt, 1944. augusztus 22-én keltezett levelet a gyárban foglalkoztatott Adam Dziezic érdekében fogalmazta meg, azzal bízván meg őt, hogy hadifelszereléseket pakoljon ki és szereljen össze, és akit (a Csehország területén lévő) Szudéta-vidékre küldtek - közölte szerdán Bobby Livingston, a PR Auction árverési ház alelnöke.

Schindler 1944 nyarán értesült arról, hogy a nácik azt tervezik, bezárják a háborús erőfeszítésekhez szükségtelen gyárakat. Megvesztegetéssel és jó személyes kapcsolatai révén engedélyt kapott arra, hogy fegyvert gyártson, és krakkói gyárát és annak munkásait áttelepítse Brünnlitzbe. "Ez az első általam látott olyan dokumentum, amely megerősíti a költözés tényét, és nagyon fontos, mert úgy vélem, hogy Schindlernek sokkal több időbe került, hogy egy ilyen engedélyt megszerezzen" - hangoztatta David Crowe holokauszt történész, Schindler életrajzírója közleményében.

"Ami még ennél is fontosabb, hogy ha Oskar nem kapta volna meg ezt az engedélyt, nem született volna meg Scindler-listája" - magyarázta Crowe. Schidler több mint ezer zsidó munkás életét mentette meg a holokauszt során azzal, hogy zománc- és lőszergyáraiban dolgoztatta őket Lengyelország, majd a mai Csehország területén. A költözéskor készült az a kilenc vagy tíz lista a krakkói gyárában dolgozó zsidó munkásokról, akiket Schindler magával vitt brünnlitzi új gyárába.

Erről szólt Thomas Keneally ausztrál író Schindler bárkája című műve, amely Steven Spielberg Schindler listája című Oscar-díjas filmjének alapjául szolgált. Az árverésre kerülő dokumentumok között van az az orvosi jelentés is, amely hangsúlyozza Adam Dziezic fontosságát Schindler számára, továbbá a krakkói gyár új épületének tervei. Az új épület mögötti lakónegyedben éltek a gyárban dolgozó zsidók, ez biztonságos menedéket nyújtott számukra, nem kerültek vissza a plaszówi koncentrációs táborba.

"A dokumentumok különösen ritkák, és olyan jelentőségűek, amilyenekhez még soha nem jutottunk hozzá" - hangoztatta az aukciósház alelnöke. Az online aukció augusztus 14-éig tart, az első ajánlatok után már 21 ezer (4,8 millió forint) dollárnál tart az árverés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár