2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Felgyorsítanák az elrabolt zsidó vagyon visszaadását

2012. november 29. 13:55 MTI

Fel kell gyorsítani a kelet- és közép-európai volt szocialista országokban a zsidóktól a II. világháború idején elvett magánvagyon visszaadását, és javítani kell a holokauszt túlélőiről való gondoskodást - hangzott el azon a nemzetközi jóvátételi konferencián, amely csütörtökön zárult Prágában.

A cseh külügyminisztérium védnöksége alatt megrendezett fórumon 47 ország képviselői vettek részt, akik kiértékelték a holokausztáldozatok kárpótlásának témájában 2009-ben a Prága melletti Terezínben elfogadott nyilatkozat eddigi teljesítését.

A Terezíni Nyilatkozatot aláíró országok - köztük Magyarország - egyetértettek abban, hogy amennyiben nincs mód az elrabolt zsidó magánvagyon visszaadására a jogos örökösöknek, akkor a pénzt a holokausztot túlélők szociális támogatására kell elsősorban fordítani. Az ilyen vagyonokból pénzalapot kell létrehozni, s annak hozamaiból kell támogatni az arra rászorulókat, illetve a témával összefüggő kutatásokat.

A zsidó szervezetek képviselői a prágai konferencián megállapították, hogy míg például Csehországban és Magyarországon komoly lépések történtek a helyzet rendezése érdekében, Lengyelországban, Litvániában és Romániában súlyos gondok vannak, a hatóságok nem nagyon igyekeznek megoldani vagy egyenesen hátráltatják a zsidó vagyon visszaadását. A zsidó jóvátételi világbizottság (WJRO) szerint például Lengyelországban több száz holokausztáldozat nem kapott még kárpótlást.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a konferencián elmondta, hogy a magyar zsidó szervezetek kezdeményezték a ma is Oroszországban lévő, a Vörös Hadsereg által 1945-ben elkobzott több száz tóratekercs, szakrális tárgy és műkincs mielőbbi visszaszolgáltatását. A magyar fél erről a témáról Prágában tárgyalt, és egyeztetéseket folytatott az amerikai és az orosz féllel.

"Van bizonyos előrelépés a kérdésben a volt kommunista országokban, de a holokausztot túlélő több száz ember, több száz áldozat helyzetének megoldása továbbra sem kielégítő" - mondta újságíróknak Ronald Lauder, a WJRO elnöke. Jirí Schneider, a cseh külügyminiszter első helyettese szerint a konferencia, amelynek utolsó napján a résztvevők meglátogatták a világhírű prágai zsidó emlékhelyeket, hozzájárulhat a probléma fokozatos rendezéséhez.

Stuart Eizenstat, az amerikai kormánynak a holokauszt témájával foglalkozó megbízottja újságíróknak elmondta: a mintegy hatmillió európai zsidó áldozat vagyona 1939-ben megközelítőleg 15 milliárd dollárt tett ki. "Ma ez a vagyon ennek az összegnek a sokszorosát éri" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár