2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felcsúton a Puskás-hagyaték

2011. november 9. 11:11 MTI

Hamarosan bemutatják Puskás Ferencnek, az Aranycsapat legendás futballistájának teljes hagyatékát, amely több mint kétéves előkészítő munkát követően érkezett meg a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára (PFLA).

Az intézményben tartott, Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulója tiszteletére rendezett keddi sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök, a PFLA alapítója Puskás Ferenc özvegyétől vehette át a hagyaték utolsó, legnagyobb becsben tartott darabját, az 1952-es helsinki olimpián nyert aranyérmet.

"Ennek a hagyatéknak a bemutatása hozzásegítheti a fiatalokat ahhoz, hogy a zsenik ne csak menjenek, hanem jöjjenek is" - mondta beszédében Orbán Viktor azt követően, hogy a jelenlevők egyperces néma csenddel adóztak az elmúlt időszakban elhunyt magyar labdarúgók, így Albert Flórián és Szojka Ferenc, valamint a futballhoz közel állók emlékének. "Ígérem, Öcsi bácsi emlékéhez és zsenialitásához híven fogunk vigyázni erre a hagyatékra" - tette hozzá a kormányfő, aki a PFLA felügyelőbizottságának elnökétől átvette a hagyatékot tartalmazó húsz láda kulcsait is.

A felbecsülhetetlen értékű hagyaték kezeléséről a hamarosan megalakuló Puskás Intézet gondoskodik majd. A részletek kidolgozásával Szöllősi Györgyöt, a PFLA kommunikációs igazgatóját, míg a pénzügyi feladatokkal Lázár Vilmos hétszeres világbajnok fogathajtót bízták meg. A sajtótájékoztatón egy három és fél perces filmben idézték fel azt az eseménysort, amelynek végén a hagyaték Spanyolországból Magyarországra került. Szöllősi György elmondta: a húsz láda és két bőrönd elképesztő mennyiségű emléket őriz az Aranycsapat kapitányáról. "Egyetlen láda felnyitásakor több ezer fotóra bukkantunk, ami a többszöröse annak, mint amennyit hosszú évek kutatómunkája alatt sikerült korábban beszerezni" - fogalmazott.

A hagyatékban olyan különleges érdekességeket is találtak, mint például edzésjegyzetek, amelyekbe Puskás régi magyar nóták szövegét írta, vagy éppen egy írógéppel készített önéletrajz egy része. Olyan emléklap is előkerült, amelyet egy Anglia-Világválogatott mérkőzést követően minden játékos, így Eusébio és Bobby Chartlon is aláírt.

A sajtótájékoztatón többek között részt vett Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, valamint a Nemzet Sportolói közül Portisch Lajos, Rejtő Ildikó és Kulcsár Győző. Az eseményen elhangzott, hogy kedden Mexikóban felavatták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által is elismert Hírességek Csarnokát (Hall of Fame), amelybe 15 futballistát, köztük Puskás Ferencet is beiktatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár