2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Főszponzoruknál dolgozhattak a Kispest FC játékosai

2010. július 27. 09:13

A hétvégén kezdődő első osztályú labdarúgó bajnoki idényhez kapcsolódva Kántor Balázs a Kispest FC és a Hofherr Művek között 1941-ben kötött támogatói szerződést mutatta be a Magyar Országos Levéltár oldalán.

Napjainkhoz hasonlóan a vállalatok már korábban is szívesen kötöttek reklám céljából szponzori szerződéseket sportklubokkal. Ennek egyik legjobb példája az alább tárgyalt Kispest FC és a Hofherr-Schrantz-Clayton-Sluttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. közti megállapodás.

Ugyan a kispesti labdarúgás fénykorát – 13 bajnoki címmel, és 6 kupagyőzelemmel – a második világháború után élte, az 1908-ban alapított Kispesti Atlétikai Club labdarúgó szakosztálya 1916-tól már állandó és meghatározó tagja volt az első osztálynak és több játékosa megfordult a nemzeti válogatottban is.

A korszak legnagyobb sikerét az 1926-os, BEAC elleni Magyar Kupa-győzelem, valamint az olasz AS Ambrosiana Inter – a mai Internazionale – elleni nemzetközi kupamérkőzés jelentette. Az 1940/41-es idényben Magyar Kupa elődöntőig jutó, a bajnokságban 10. helyet szerző, Puskás Ferenc édesapja által edzett Kispest FC anyagilag igen nehéz helyzetbe került, ezért a vezetőség külső támogató után nézett. A választás a kispesti telephelyű Hofherr-Schrantz-Clayton-Sluttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt.-re esett.

Már akkoriban sem volt szokatlan a vállalatok és sportegyesületek ilyetén együttműködése. Az 1940/41-es idényben a magyar első osztályban hat gyári-, vagy általuk támogatott csapat szerepelt: Weiss Manfréd FC, Diósgyőri MÁVAG, Elektromos FC, Salgótarjáni BTC, Gamma FC, Szolnoki MÁV.

A vállalat kezdettől vevő volt az együttműködésre. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Hofherr gyári csapata, a HSC 1919-es megszűntetése után, 1941. januárjában kezdett ismét működni és játékosokra volt szüksége, így mindkét fél érdekelt volt a megállapodás aláírásában. Az első júliusi egyeztetéseken még a Kispest Hofherr FC néven való tényleges fúzió is felmerült, kiegészülve új pálya megépítésével, adósság átvállalással, közös költségvetéssel és játékoskerettel. A későbbiek folyamán ez utóbbi változatot módosították és megmaradt a két egyesület (KFC, HSC) különállása. A támogatás egyik feltétele az volt, hogy a vállalat egyik cégvezetője, Szokody Imre ügyvezető elnökként bekerült a Kispest FC elnökségébe, ahol a pénzügyek felügyeletét látta el. A végső megállapodás késő ősszel született meg.

Az egyezség szerint a vállalat 6000 pengős hitelkeretet biztosított a KFC számára, melyet egy év alatt kellett visszafizetni. Vállalták továbbá, hogy a Kispest állásnélküli játékosainak munkát biztosítanak az üzemben, fenntartották azonban az a jogot, hogy a „Hofherr” beemelésével megváltoztassák a klub nevét, de ettől egy időre eltekintettetek. Mindezért cserébe a klub a HSC rendelkezésére bocsátotta a tartalékjátékosait. A szerződés egy évre szólt, de a későbbiekben legfeljebb 5 évnyi időtartamra meg lehetett hosszabítani.

A megállapodás utóéletéről annyit tudunk, hogy a vállalat által saját csapatába átigazolni kívánt amatőr státuszú játékosoknak (Patyi Mihály, Németh I. József, Németh II.), a szerződésben foglaltak alapján munkát is biztosított a gyárban. A Kispest FC végül 1943. április 10-i hatállyal fizette vissza a kölcsön utolsó részletét.

A cikk és a szerződés a levéltár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár