2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Náci kém lehetett Errol Flynn

2009. július 13. 13:11 The Daily Mail

A legtöbben Robin Hood szerepe miatt emlékezünk az ausztrál színészlegendára. A CIA titkosítás alól nemrég feloldott aktái szerint azonban Flynn titokban a náciknak kémkedett, és információi alapján több száz embert ölhettek meg.

A hollywoodi legenda titokban náci kém volt, és 1938-ban, amikor a főszereplésével készített legendás Robin Hood-filmet bemutatták, Berchtesgadenben titokban találkozott Adolf Hitlerrel is. A megdöbbentő kijelentéssel a férfi életrajzírója, Charles Higham állt elő, aki szerint a színész kémtevékenysége több száz ember halálát okozta.

A feltételezés hatalmas megdöbbenést és felháborodást váltott ki, főként azért, mert Flynn szülőhelyén, Ausztráliában idén ünnepségsorozatot rendeztek a férfi születésének 100. évfordulója alkalmából, amelyen lánya, Rory, és unokája, Sean is részt vesznek. Higham azonban határozott: szerinte nincs mit ünnepelni, hiszen a színész nemcsak náci szimpatizáns volt, hanem aktív ügynökként tevékenykedhetett.

Nézeteinek először 1934-ben adott nyilvánosan hangot, és ismerősei számára később is nyilvánvaló volt, hogy szimpatizál a náci tömeggyilkosságokkal és a hitleri ideológiával. Higham szerint a magyarázat Flynn ifjúkorában keresendő: a férfi ugyanis egy antiszemita, ír katolikus családban nőtt fel Tasmániában, ahol a rasszizmus mindennapos volt. Az 1930-as években aztán Hermann Erben, náci ideológus hívévé vált, akivel többször találkozott személyesen is.

A CIA szigorúan titkos aktáiban Higham egy 1934-es levelet is fellelt, amelyben Flynn egy „nyálkás zsidóról” panaszkodott Erbennek, aki megpróbálta becsapni őt. Szerinte ideje lenne, hogy Hitler náluk is „megtanítsa a zsidókat egy-két dologra”. 1937-ben Erben, aki aztán a második világháború során a mexikói német hírszerzést vezette, Flynnel Spanyolországba ment, ahol a színész filmjének bemutatóján információt gyűjtöttek azokról a németekről, akik a Thaelmann különítményben harcoltak Franco ellen. Higham szerint Erben és Errol információi a Gestapóhoz kerültek, s ennek segítségével hurcolták koncentrációs táborokba a német különítményesek családtagjait.

Más történészek szerint azonban hibás azt feltételezni, hogy Flynn náci kém volt. Bár a férfi múltja valóban kétes, nem dolgozott kémként, Spanyolországba pedig csak a kalandvágy miatt utazhatott. Korábban az a feltételezés is felmerült, hogy Flynn a világháború során a brit hírszerzésnek ajánlotta fel segítségét - ez azonban nem zárja ki, hogy a náciknak is dolgozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár