2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyaralás Honeckerrel

2009. május 31. 09:32 MTI

"Nyaraljon Honeckerrel" - legalábbis ezzel a felettébb élelmes és figyelemfelkeltő jelszóval hirdeti egy holland férfi legújabb vállalkozását. Ez nem más, mint egy nyaralás az egykori NDK volt párt- és állami vezetője, Erich Honecker egykori hivatalos repülőgépének fedélzetén.

Pontosabban egy volt szovjet gyártmányú IL-18-ason, amelyet a holland vállalkozó luxusszállóvá alakít át. Ben Thijssen meglehetősen olcsón - szinte roncsárban - jutott hozzá az egykori kommunista "gazdái" által utoljára 1988-ban használt repülőgéphez. A négymotoros gép azóta egyfajta múzeumi tárgyként szolgált, mégpedig a Szász-Anhalt tartományban lévő Harbkéban egy mezőn "fogadta" az érdeklődőket. Illetve a szomjazókat is, a helyiek ugyanis az IL 18-ast kocsmának rendezték be, ahol frissen csapolták a sört. A repülőgép pedig másodvirágzását élte, fedélzete mindig zsúfolásig volt.

A holland férfi azonban ráérzett arra, hogy a hajdani repülő monstrum jobb sorsra érdemes, különös tekintettel a közelmúlt történelmére. Hisz az NDK utolsó kormánygépe volt, amely ha beszélni tudna, minden bizonnyal csakis Honecker-sztorikat idézne fel. Ráadásul Ben Thijssen kiderítette: a pilótafülkében volt egy extra ülés is, amely a hírhedt állambiztonsági hatóság, a Stasi ügynökének "székhelye" volt. Neki kellett ügyelnie arra, hogy a pilóta helyes irányban halad-e. Épp ezért döntött úgy, hogy az újjászülető IL-18-asban a múltat ötvözi a jövővel. A pilótafülkét - a Stasi-üléssel - különös mementóként meghagyja, az utasteret pedig ötcsillagos szállodává alakítja át.

A vállalkozó úgy kalkulált, hogy terve mintegy félmillió euróból realizálható. De szerinte megéri, különös tekintettel arra, hogy holland honfitársai rendkívüli módon szeretik a történelmi pihenőhelyeket is. De minden remény megvan arra is, hogy Honecker hajdani repülőgépe - immár szállodakánt - a németek számára is "kelendő" lesz. Thijssen csupán egyvalamit nem ígért meg, mégpedig azt, hogy a luxusszállóval - a régi idők mintájára - majd repülni is lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár