2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idegenvezetés Honecker föld alatti birodalmában

2008. augusztus 4. 14:07

A múlt hét második felében megnyitották a nyilvánosság számára az egykori NDK híres-hírhedt párt, illetve állami vezetője, Erich Honecker egykori atombunkerét.

A föld alatti barlanglabirintus a Berlintől északra fekvő Prendenben, jobban mondva mintegy 24 méter mélységben a prendeni földbe süllyesztve található, alapterülete 65-ször 55 méter.

Az 1978 és 1983 között épült betonkomplexum arra volt hivatott, hogy Honeckert és legközelebbi kollégáit megvédje az esetleges ellenséges atomcsapástól. A föld alatti óvóhely egyebek között olyan különleges csatorna, illetve vezetékrendszerrel, továbbá olyan légtisztító berendezéssel épült, hogy abban 400 ember akár két héten keresztül is képes volt fényűzően "meghúzni" magát, mégpedig a külvilágtól való teljes elszigeteltségben. Két hét elteltével pedig a volt kommunista vezetőket szükség esetén különleges "atombiztos" járművekkel szállították volna a legközelebbi repülőtérre, ahonnan külföldre repítették volna őket.

Az egykori NDK összeomlása után a bunker a német hadsereg, a Bundeswehr tulajdonába került, majd a berlini szenátus lett a tulajdonos. A szenátus pedig több mint négy éve lehetővé tette két megszállott berlini barlangász számára, hogy egy apró lyukon keresztül leereszkedjenek Honecker egykori föld alatti birodalmába. Ennek fejében Hannes Hensel és Thomas Bergmann vállalta azt, hogy karban tartja a bunkert, s megvédi azt a végleges pusztulástól. Ebből a célból ténylegesen szinte minden nap "belátogattak" a három szintes komplexumba, ellenőrizték a "leltárt", s mindenekelőtt fényképeztek. Csaknem 2000 fotót készítettek, s saját bevallásuk szerint mindent dokumentáltak.

Persze mindezért a berlini szenátus sem maradt hálátlan. Szolgálataiért cserébe ugyanis most Hensel és Bergmann használati jogot kapott. Mint kiderült, a két barlangász nem csupán hobbiból "bunkerezett", hanem élelmes üzleti vállalkozásba kezdett. Három hónapra ugyanis engedélyt kapott arra, hogy a Honecker-birodalomban kirándulásokat szervezzen az arra kíváncsiaknak. Hannes Hensel már a megnyitó előtt meglehetősen jó érzékkel páratlan élményt ígért, azt állítva, hogy az egész egykori keleti tömb legkülönlegesebb ilyen jellegű építményéről van szó.

A föld alatti túrák főbb állomásait egyebek között a hajdani méregtelenítő zuhanyozó helyiség, a betegszoba, továbbá a kantin, s mindenekelőtt Honecker hálószobája jelentik. "Csak a keményebbek" kiegészítő jegyet válthatnak a szellőztető aknákba is. Az egységár 20 euró, de a legkülönlegesebb túra akár 100 euróba is kerülhet.

A két barlangász-vállalkozó az elkövetkező három hónapban több ezer látogatóra számít. Az érdeklődés már előzetesen óriási volt. De akármilyen hatalmas is lesz a látogatók áradata, hosszabbításról szó sem lehet. A bunkert állítólag novemberben véglegesen befalazzák, s többé senki "se be, se ki." Attól kezdve Honecker egykori föld alatti világa már csak az interneten lesz látható, mégpedig a www.bunker5001.com honlapon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár