2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

A bukott Duce maradványain vezette le háborús dühét az olasz nép

2021. április 28. 17:28 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

„A szívemre célozzatok” – hangzott a Duce felkérése az előtte álló partizánoknak. A feszült pillanatot kínos várakozás előzte meg, mert Walter Audisio fegyvere csütörtököt mondott, így egyik harcostársa géppisztolyát kellett kölcsönkérnie, hogy agyonlője a Ducét és annak szeretőjét, Clara Petaccit. 1945. április 28-án Olaszország teljhatalmú urának földi pályája dicstelen véget ért, de a kivégzettek porhüvelyére még megpróbáltatások vártak; az indulatok elszabadultak, a népharag utat tört magának.

A fasiszta Olaszország atyja nem jobboldali eszmékkel lépett a politikai küzdőtérre. Az 1883-ban az Emilia-Romagna régióban lévő Predappióban született Benito Mussolini igazi zabolátlan gyermek volt. Felcseperedve tanári oklevelet szerzett, majd a kötelező katonai szolgálat helyett inkább Svájcba ment, ahol megismerkedett a legújabb szocialista irányzatokkal.

Mussolini már ekkor, különböző szakszervezeti gyűléseken felszólalva megcsillantotta szónoki képességeit. 1904-ben amnesztiát kapott, letöltötte a katonaidejét, és hazájában az Olasz Szocialista Párt tagjaként folytatta tovább a politizálást és az újságírást. 1912-re már az olaszországi szocialisták hivatalos lapja, az Avanti! élén hirdette világmegváltó nézeteit.

Az első világháború kitörése után azonban háborúpárti retorikára váltott, és ez olyannyira nem tetszett a szocialista párt vezetőinek, hogy Mussolinit kizárták a pártból. Mussolini 1915-ben bevonult, a háborút egy 1917-ben bekövetkező súlyos sebesülés miatt egy kitüntetéssel a mellkasán fejezte be. A konfliktus lezárultával  kidolgozta a „nemzeti szocializmusnak” hívott politikai programját, amelyet lapjában, az Il Popolo d'Italia oldalain népszerűsített.

Mussolini egy olyan modern államban gondolkodott, amely egy korporatív gazdasági modell alkalmazásával, a munkavállalókat egységes szakmai szervezetekbe tömörítve, erős kontroll alatt tartja a gazdaság egészét. Ezzel mind a tőkés, mind a munkás rétegek közötti érdekkülönbségeket gyakorlatilag „kézi vezérléssel”, állami úton kontrolálni lehetett. Ehhez viszont Mussolini elképzelése szerint Olaszországnak egy tekintélyelvű, ha kell, diktatórikus rendszerre és nem parlamentarizmusra volt szüksége.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Menetelés Rómába

Mussolini elképzeléseinek remek táptalajt biztosított a háború utáni években Olaszországban kialakuló zűrzavar és létbizonytalanság. A parasztok földet, a munkásság jobb életkörülményeket, a hazatérő katonák pedig munkát követeltek, mindezt egy olyan országban, amelynek gazdaságát súlyosan visszavetette a háború. Természetesen ez a háttér nemcsak a Mussolini irányítása alatt álló Nemzeti Fasiszta Pártnak, de a szocialistáknak is kedvezett. Mussoliniből Duce (vezér) lett, aki rohamosztagosaival, akik száma hamarosan meghaladta a 200 ezret, rendre megzavarta, szétverte a kommunista, szocialista tüntetéseket.

Az erősödő mozgalom azonban nem elégedett meg ennyivel, a fasiszta osztagok 1922. október végén Rómába indultak, hogy a Ducét állítsák az ország élére. A harcos tömegdemonstráció, amely később Marcia su Roma (Menetelés Rómába) néven került be a történelembe, sikerrel járt, III. Viktor Emánuel október 31-én miniszterelnöknek nevezte ki Mussolinit. A  parlament még  bő két évig kitartott, de 1925 januárjában a kezében egyre nagyobb hatalmat koncentráló Mussolini végül feloszlatta a törvényhozást. Olaszországban véget ért a politikai pluralizmus, beköszöntött a rendeleti kormányzás, a diktatúra korszaka.

Mussolini, aki kizárólag a királynak tartozott felelőséggel, egy új Római Birodalomról álmodozott. 1935-ben megtámadta Etiópiát, 1936-ban Adolf Hitlerrel karöltve létrehozta a Berlin-Róma tengelyt, majd a következő évben csatlakozott a Kommunista Internacionálé és a Szovjetunió elleni német-japán Antikomintern paktumhoz. 1939-ben bevonult Albániába. 1940 nyarán az olasz hadsereg megtámadta az összeomlás szélén táncoló, már a németek által kivéreztetett Franciaországot, amivel kezdetét vette az ország számára a második világháború, amelyben az olasz hadseregnek nem sok babér termett.

Dicstelen vég

A Duce hadereje kudarcot vallott Görögországban, majd Észak-Afrikában is. 1943 júliusában pedig a szövetségesek partra szálltak Szicíliában. A katonai kudarcok csapása alatt Mussolini hatalma megrendült, a Fasiszta Nagytanács megvonta tőle a bizalmat, 1943. július 25-én pedig letartóztatták. A németeknek köszönhetően, akik egy merész akció segítségével 1943 szeptemberében kiszabadították, még utoljára visszatérhetett a hatalomba, de az észak-olaszországi Salói Köztársaság léte törékeny volt, egyszerre fenyegette a külső ellenség, az előrenyomuló angol-amerikai erők, és a belső, 150 ezres, leginkább baloldali, kommunista érzelmű katonákból álló partizánsereg.

A német bábállam területén a partizánok megfékezése végett elszabadult a pokol és az erőszak. A partizánsikereket Mussolini hívei, karöltve a németekkel, brutális terrorral torolták meg, amelynek szenvedő alanya általában a hadműveletek helyszínén élő civil lakosság volt.

A szövetségesek és a partizánok katonai csapásai alatt végül összeomlott Mussolini fasiszta állama. A Duce szeretőjével 1945. április végén a svájci határ felé vette az irányt. Nem volt szerencséjük: április 27-én a Comói-tó melletti Dongo nevű falu közelében partizánok tartoztatták fel őket, és másnap mindkettőjüket agyonlőtték.

Az eltelt hónapok őrült erőszakhulláma nyomott hagyott az emberekben, és nem tudták türtőztetni a bennük felgyülemlett gyűlöletet. A vezér és szeretője, Clara Petacci holttestét megcsonkították és meggyalázták, majd a milánói Loreto téren egy benzinkúton fellógatták a maradványaikat. A Duce teste egy jelöletlen sírba került, és csak tíz év után hantolhatták el szülőfalujában. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
marcia su RomaMussolini letartóztatási dokumentuma 1903-ból
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár