2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Római kori Vénusz-szobrot találtak Horvátországban

2022. január 26. 12:17 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Egy szálloda építési munkálatai közben a horvátországi Zadarban a régészek egy női akt szobrát találtak meg, amely feltehetően Vénusz istennőt ábrázolja.

Zadar-Forum

A szobor töredékes: a női testet a térdétől a derekáig ábrázoló egy méteres darab egy közel két méteres, ember nagyságú szobor része lehetett. Az előzetes vizsgálatok a 2. századra datálják a műalkotás keletkezésének korát. Jobb térde be van hajlítva, lábai kissé előre fordulnak.

Bal combján láthatók kezének darabjai, de töredékes nyomok az ágyék és a derék közelében is találhatók. A régészek szerint a szoborhoz tartozott egy másik alak is, vélhetően Merkúr isten. A szobortöredék lábainak elhelyezkedése és a kéz fekvése a combon hasonló ahhoz a fejetlen és karok nélküli Vénusz-szoborhoz, amely a spliti régészeti múzeumban található.

Az Erósszal ábrázolt Vénusz Victrix (Győzelmes) szobrot a 18. században fedezték fel Solinban, vagyis az ókori Salonában Diocletianus császár palotaromjai között. Salona Dalmácia provincia fővárosa volt, Diocletianus szülővárosa, aki az uralkodástól való visszavonulása után itt töltötte utolsó éveit is.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A Salonától 160 kilométerre északra fekvő Jader, a mai Zadar szintén gazdag város volt a Római Birodalom idején. A Vénusz-szobrot mintegy két méterrel a felszín alatt találták egy olyan városi villa romjai között, amely luxustartozékaival együtt elegáns otthonként szolgált Jader egyik igen tehetős lakosának. A műalkotás feltehetően csak egy volt a villa átriumának számos díszítőeleme közül.

Az ásatások során eddig mintegy 850 négyzetméternyi márványlappal borított padlót tártak fel, de a terület jóval nagyobb lehet, mivel a padlózat három oldalról is túlnyúlik az ásatási területen. A régészek egy szürke márványcsempével borított falrészletet is feltártak negyven négyzetméternyi fennmaradt mozaikpadlóval együtt, amely geometrikus beosztású, egy fehér mezőben végigfutó két fekete csíkkal.

Egy törött márványkerettel körbevett lyukat is találtak a padlóban, amely egy több mint tíz méter hosszú szennyvízcsatornába vezetett. A szennyvízcsatornában számos cserépdarab és még több tubulus volt, azaz olyan üreges kerámiatégla, amelyeket a római villák falaiban használtak fűtőcsőként. A villa elhelyezkedése és a mozaik részletei megegyeznek Boris Ilakovac 60 évvel ezelőtti kutatásainak eredményeivel.

A professzor egykor a neves építész, Božidar Rašica szomszédos épületének felhúzása előtt, a második világháború alatt és után itt lebontott épületek alapjait kutatta. Ilakovac akkor két villát talált egymás mellett: egymás külső falához értek, és átriumuk mozaikdíszítése is megegyezett. Mindez azt mutatja, hogy itt, az ókori Fórumtól száz méterre található reprezentatív lakóépületeket később, valószínűleg a kora középkorban lebontották, és csak most kerültek elő teljes szépségükben. A Vénusz-szobrot a biográdi helytörténeti múzeumba szállították, ahol konzerválják és részletesen tanulmányozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár