A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Száműzöttek: megjelent a Múlt-kor téli száma

2015. november 27. 08:31

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Magazinunk ezen a télen olyan bukott államférfiakat mutat be, akiknek hazájuktól távol kellett befejezniük földi pályafutásukat. A száműzött politikusokon és vezéreken kívül olvashatnak még Kasztília őrült királynőjéről, a Führer nőügyeiről, a történelem hét nagy átveréséről, valamint arról is, hogyan ünnepelték a bakák a karácsonyt a fronton.

Kossuth Lajos

Az emigráns II. Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legnépszerűbb és legvitatottabb hőse. Az általa vezetett szabadságharc bukása után az északi Gdanskba, majd a versailles-i udvarba menekült. Az utóbbiban állítólag egy világhírű kártyabarlangot is működtetett. A fejedelem végül Rodostóban kötött ki, ami az európai emigránsok és a kegyvesztett pasák paradicsoma volt akkoriban.

Hibázni tudni kell. Bár Napóleont nem fosztották meg császári címétől az általa aláírt nemzetközi szerződések miatt, száműzték őt először Elba, majd Szent Ilona meseszép szigetére. A császár mindennapjairól most a Múlt-kor magazinban olvashat bővebben.

Kossuth Lajos, a turini remete körül egyfajta személyi kultusz kezdett kibontakozni. Dolgozószobájában naponta adták egymásnak a kilincset a látogatók. A legismertebb történet a “turini százaké”, akik 1877-ben Ceglédről keresték fel őt, hogy hazahívják országgyűlési képviselőnek. A válasz természetesen nemleges volt.

1944 októberében Horthy Miklós kiugrási kísérlete kudarccal végződött. Őt és családját “német oltalom” alá helyezve, gyakorlatilag fogolyként a Harmadik Birodalom területére szállították. A háború után a portugáliai Estorilban béreltek házat, ahol abban az időben számos arisztokrata telepedett le. Bár az 1956-os forradalom kitörése új energiát adott a volt államfőnek, annak leverése után nem hallgatott többé rádiót, és újságot sem vett a kezébe.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Magazin

Cím nélküli, mínuszos hírben közölhették csak a napilapok 1971 februárjában, hogy 79 esztendős korában meghalt Rákosi Mátyás. A közzétett öt sorba jutott egy vaskos hazugság is, nevezetesen az, hogy az ötvenes években agyonhozsannázott kommunista diktátor úgymond „gyógykezelés céljából tartózkodott a Szovjetunióban”. A tizenhét évig tartó gyógykezelés valódi neve száműzetés volt.

Szögre akasztották a fegyvert, dalra fakadtak, hangosan kurjongattak, megajándékozták egymást, sőt futballmérkőzést is játszottak december végén a lövészárkok ellentétes oldalán küzdő katonák. A legtöbbször szó szerint fizikai összeborulásra csak a karácsony szent ünnepe teremtett lehetőséget. Így ünnepeltek a fronton. A részleteket keresse legújabb számunkban.

Adolf Hitler többször hangoztatta, hogy csak Németországgal jegyezte el magát, kapcsolatait ezért mindig igyekezett titokban tartani. Bár német lányok százezrei epekedtek a Führerért, csak nagyon keveseket engedett közel magához. Ki voltak ők? Kiderül a Múlt-kor téli számából.

Aktuális kiadványunkban olvashat még Egyiptom szakállas királynőjéről, a fáraóról, akinek mindörökre el akarták tüntetni a nevét a történelemből. Megismerkedhet az ígéret földjére vezető kis földdarab, Ellis Island történetével, valamint Katona József Bánk Bán című darabjának nőalakjairól is részletesen olvashat. Továbbá bemutatunk két furcsa epizódot a Colt revolver korai történetéből, illetve megismerkedhet Kasztília őrült királynőjével is.

Óvakodj a bűvésztől! A képzőművészet kedvelőivel ezúttal Hieronymus Bosch egyik festményét vesszük górcső alá, az építészet szerelmeseit pedig a váli Ülményi-Dreher-kastélyban, Budapest egyik legszebb klasszicista lakóházában, illetve a Fehér Házban látjuk vendégül.

A magazint november 27-től keresse az újságárusoknál. Fizessen elő kedvezményesen, vagy lepje meg szeretteit éves Múlt-kor előfizetéssel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár