A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Elhagyott kastély a 19. századi "Chicagóban"

2015. február 26. 14:00 Herczeg Renáta

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A Barcs közeli Somogytarnócán, festői dombok között hatalmas, de elhanyagolt épület magasodik. A romantikus stílusú, hellén-reneszánsz formakincseket magában foglaló kastélyt Wéber Antal tervezte a Széchényi család megrendelésére 1872 körül.

Széchényi

Somogytarnóca régmúltja egyelőre ködbe vész, az viszont ismert, hogy a település életében változás következett be, amikor a Széchényi família kezébe került a birtok. 1677-ben ugyanis Széchényi György kalocsai érsek adományul nyerte. Átfogó fejlesztésbe azonban még ő sem kezdett, a néhány fennmaradt forrás szerint a XIX. századig számottevő épület nem állt itt, a területen a térképek is csak egy csárdát jelölnek, amely ezek alapján 1859-ben már felépült.

Az érsek hosszú életet élt, 1695-ben hunyt el, Pozsonyban. A területet testvére fiának, Széchényi Zsigmondnak adta át, 1726–1733 között ő volt a birtokos; később a térséget a csokonyai birtoktesthez csatolták. Az uradalmon sokáig nem volt rezidencia, csak a XIX. század második felében, a gazdaság élénkülése hozta magával, hogy a família itt is egy központ felépítését tervezze. A birtokot Széchenyi István unokaöccse, Széchényi Ferenc örökölte, aki hasonnevű, méltán híres és elismert nagyapjának nyomdokait követve itt, Somogyország eldugott településén gazdálkodásának igazi központját alakította ki. Mintagazdaságával nemcsak a térség gazdasági életében vállalt követendő szerepet, de a térség és az ország társadalmi életéért és a közjóért is buzgón tevékenykedett. A családja, édesapjával együtt, az 1848-as forradalom és szabadságharc alatt a Habsburgok ellen foglalt állást, annak ellenére, hogy édesanyjának, Zichy-Ferraris Emíliának a nővére Metternich kancellár felesége volt. Így a kezdet nehezebb volt. Szűkebb hazájában a Deák-párt híveként képviselőnek jelöltette magát, a választáson azonban alulmaradt. Ismertté a Szabadelvű Párt vezéregyéniségeként vált, és a megyei mezőgazdaság fellendítésén fáradozott, ugyanakkor nevéhez köthető, hogy 1890 körül elsőként hozott létre betonüzemet itt, amely a betontechnológia alkalmazásának egyik korai előfutára volt.

Mivel a kiegyezés után megindult a Barcs–Szigetvár közötti vasútvonal, a térségben látványos fellendülés mutatkozott. Barcs fejlődése szembetűnő volt, nem véletlenül jegyezte fel erről Széchenyi István, hogy annyira fejlődik, mint Chicago. Széchényi Ferenc Barcs mezővárosi jogainak megszerzésében működött közre, s közben – mivel a mintagazdasága virágzott, és a vasúttal megtermelt javak könnyen jutottak el a célállomásokra – Somogytarnócán egy hatalmas birtokközpont kialakításáról álmodozott. Meg is bízta a családja körében korábban már többször foglalkoztatott Wéber Antalt a kastély terveinek elkészítésével. Wéber a korszak egyik tekintélyes, Ybl Miklós mellett talán legelismertebb építésze volt. Széchényi pesti bérházát már korábban megtervezte, és ugyancsak sok megbízást kapott az arisztokrata feleségének, Erdődy Franciskának a családjától is, így többek között az Erdődyek vörösvári kastélyán is dolgozott.

Az 1872-ben indult építkezés az építész romantikus korszakának hellén-neoreneszánsz formakincseit használta fel. A kastély a vasútvonaltól messzebb, de azért még belátható távolságra került. Az épületet hatalmas park vette körül. Az óriási rezidencia tömegének érdekessége, hogy a kocsiáthajtó az útra merőlegesen álló rövidebb homlokzathoz kapcsolódik. Az egyemeletes épületet egyébként kisebb-nagyobb léptékű rizalitok „mozgatják” meg, és a szép sorba elhelyezett egyenes záródású ablakok teszik látványossá. Stílusának jellegzetes elemei a hatalmas falpillérek és az antikizáló részletformák. Ezeket a tervező elsősorban a német és az osztrák romantikus építészetből merítette. A legpompázatosabb rész a kerti homlokzat, ahol kétszintes árkádsor kötődik az épülethez. Ez a megoldás felfogásban teljesen különbözik Wéber korábbi kastélyaitól; érdekessége, hogy a tömege kevésbé mozgalmas, azonban az aszimmetrikus kialakítás új kompozíciós ötletként jelentkezik az építész œuvre-jében. A kastély belsejéről egy korabeli leírás alapján alkothatunk fogalmat. Eszerint a berendezés nagyon értékes volt, sok régi festmény és bútor, remek bronzok, Alt-Wien, biscuit és meisseni porcelánok, számtalan régi angol metszet és egy gyönyörű angol óra, melyet gróf Széchenyi István ajándékozott gróf Széchényi Pálnénak.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Hitler

Herczeg Renáta írásának folytatását keresse a Múlt-kor téli számában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár