2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyik pillanatról a másikra csapott le a történelem leghalálosabb tornádója

2023. június 24. 15:05 Múlt-kor

1989 áprilisában Banglades Manikgandzs körzetét már hat hónapja aszály sújtotta. Április 26-án végre felhők gyülekeztek az égen, de az érkező zivatar a rég várt eső mellett más, katasztrofális következményekkel is járt. Este fél hét körül egy tornádótölcsér ért földet Daulatpur városa mellett, és apokaliptikus mértékű pusztítást vitt véghez.

Tornádó
Tornádó az USA Oklahoma államában 1999-ben (illusztráció)

A tornádók kialakulásának alapvetően szükséges feltételét a légkör konvektív folyamatai adják, ezért ilyen forgószelek leggyakrabban a szupercelláknak nevezett, forgó feláramlással rendelkező zivatarfelhők környezetében jönnek létre. Ebben a forgó feláramlásban (szakszóval mezociklonban) megfelelő körülmények megléte esetén egy forgó felhőfal alakul ki, amely lefelé kiléphet a felhőből, létrehozva egy tölcsért, az úgynevezett tubát. Amennyiben a tuba eléri a talajt, létrejön a tornádó.

A legtöbb tornádó az Egyesült Államokban és Kanadában, az úgynevezett Tornado Alley (tornádófolyosó) területén alakul ki, de Európában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és az indiai szubkontinensen is előfordulnak. Bangladesben jellemzően a monszunidőszak előtti (március és május közötti) és utáni (október-november) hónapokban alakulnak ki olyan viharok, amelyekből tornádó formálódhat, a legtöbb ezek közül is áprilisra esik. Bár a tornádószezon rövidebb, mint Észak-Amerikában, sokszor súlyosabb következményekkel jár: Banglades nem rendelkezik olyan kifinomult előrejelző és védelmi rendszerekkel, mint az Egyesült Államok, valamint az infrastruktúra általános állapota is rosszabb.

1989. áprilisa egész Bangladesben aszályos volt, a manikgandzsi körzetben a szárazság pedig már fél éve tartott. Hussain Muhammad Ershad elnök a hónap végén felszólította az ország népét, hogy imádkozzanak esőért. Alig néhány nappal később a légköri viszonyok változásnak indultak Banglades fölött: a Bengáli-öböl felől meleg és nedves, míg a Himalája irányából hideg, száraz légtömegek áramlottak be. Az aznapra különösen felerősödő, 240 km/h-s sebességet is elérő felső légköri futóáramlat szélnyírása ebben a helyzetben hatalmas szupercellák kialakulásához vezetett. Az egyik ilyen szupercellából ereszkedett alá Daulatpur közelében 18:30 körül egy tornádótölcsér, ami aztán keleti irányba haladt tovább, hamarosan elérve Saturia városát.

A tornádók erejét ma a bennük mérhető szélsebesség alapján a korrigált Fujita-skálán rangsorolják; ezt az értéket a daulatpur–saturiai forgószél esetében 338-418 km/h közé becsülték, ami a skálán a legmagasabb, EF5-ös fokozatnak („hihetetlen pusztítás”) felel meg. (Valójában a skála a tornádó által okozott károkat osztályozza, de ezek szoros összefüggést mutatnak a szél erejével.) A tornádó összesen mintegy 80 kilométer távolságot tett meg, mielőtt eloszlott volna, és összesen 150 km2-nyi területen pusztított. Több mint húsz falun söpört végig, számtalan fát csavart ki tövestől és rengeteg épületet rombolt le: egy hat négyzetkilométernyi területen belül minden lakóépület elpusztult. A Bangladesh Observer egy cikke szerint „a pusztítás olyan teljes volt, hogy semmilyen építmény nem volt látható, csupán néhány fa puszta törzse”.

A daulatpur–saturiai tornádót ma a történelem leghalálosabb tornádójaként tartjuk számon: bár a pontos számok nem ismertek, becslések szerint 1200-1300 ember vesztette életét, és mintegy 12 ezren szenvedtek sérüléseket. Egy helyi lakos leírta a forgószél érkezésének döbbenetes hirtelenségét: „Fekete felhőket láttam gyülekezni az égen, és pillanatokkal később már a házzal együtt mi is repültünk.” Körülbelül 80 ezer helybéli maradt fedél nélkül, a károk 1,5 millió dollárra rúgtak (mai értéken 3,5 millió dollár). Banglades középső részén a vihar után járványok és éhínség harapózott el, a kormány kénytelen volt nemzetközi segítségért folyamodni a helyzet megoldása érdekében. Ugyanebben az időben Dakkától keletre Narsingdi körzetben is pusztított egy tornádó, öt halálos áldozattal és 500 sebesülttel.

A szakértők akkor és azóta többször is felhívták rá a figyelmet, hogy Banglades földrajzi viszonyai, a korszerűtlen infrastruktúra, valamint a folyamatosan növekvő és mind sűrűbbé váló népesség magukban hordozzák a jövőben bekövetkező hasonló események kockázatát. A 2013-as, 36 emberéletet követelő brahmanbariai tornádó figyelmeztetésük szomorú igazolásául szolgált, de számottevő változás e téren azóta sem következett be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
EF4-es tornádó tölcsére Kansasban, 2012-benA 2013-as brahmanbariai tornádó pusztítása. Ez a forgószél csupán F2-es besorolást kapott. (Wikipedia / Syed Sajidul Islam / CC BY-SA 4.0)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár