A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Kulcsár Ádám

Hét gyermekként trónra került király

Többen még a húszéves születésnapjukat sem érhették meg, voltak, akik megőrültek, mások sikeres uralkodóvá váltak, és akadt, aki vérpadon végezte. Az összeállításunkban szereplő hét, gyermekként trónra került uralkodó sorsa rendkívül sokszínű képet mutat, egyvalami azonban közös bennük: egész életüket meghatározta, hogy a politikai intrikák és kicsinyes hatalmi játszmák kereszttüzében, az önfeledt örömöktől megfosztva, egy ország vagy birodalom vezetésének terhével kellett leélniük gyermekkorukat.

A dongalábú félisten

A 20. századi régészet egyik legnagyobb felfedezése volt, amikor 1922 novemberében Howard Carter brit régész vezetésével megtalálták Egyiptom történetének legjobb állapotban maradt temetkezési helyét, Tutanhamon mesés sírkamráját. A XVIII. dinasztia egyik utolsó fáraója 8-9 éves korában, Kr. e. 1333 körül foglalta el Egyiptom trónját, fiatal kora miatt azonban nem rendelkezett tényleges hatalommal. Tutanhaton néven kezdte meg kormányzását, ám uralkodásának első éveiben nevét – az apja, Ehnaton reformjai révén félretett Ámon isten tiszteletének helyreállítása érdekében – Tutanhamonra változtatta.

Az ifjú uralkodó számtalan fejlődési rendellenességben szenvedett: dongalába, farkastorka, nőies csípője, „kapafoga” és tyúkmelle volt, de tuberkulózisa és epilepsziája is megkeserítette az életét.  A vizsgálatok kiderítették, hogy a gyermekfáraó anyja Ehnaton egyik lánytestvére (egyes elméletek szerint Nefertiti) volt, a szakértők szerint ez lehet a magyarázata Tutanhamon veleszületett rendellenességeinek. A családon belüli házasság bevett egyiptomi gyakorlatán azonban Tutanhamon sem változtatott, miután féltestvérét, Anheszenamont vette feleségül.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2018. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár